Felhívás!

Kihívások és megoldások

Nagy várakozás előzte meg Orbán Viktor tusnádfürdői beszédét, és amint már megszokhattuk, nemcsak magyar részről. Itt megfogalmazott, humorral ízesített gondolatai ugyanis évről-évre irányt szabnak a magyar bel- és külpolitikának. A rejtett összefüggéseket is felfedező éleslátásának, józan ítélőképességének és a helyes következtetéseket levonó adottságának köszönhetően a szavának a nemzetközi porondon is súlya van. Brüsszelben, Washingtonban, Moszkvában, Pekingben és a szomszédos országok fővárosaiban egyaránt odafigyelnek rá.

A nemzet miniszterelnöke ezúttal sem okozott csalódást. Sebészi pontossággal tárta elénk az ország, az Európai Unió illetve a világ állapotát és ennek várható következményeit. Ugyanakkor hideg fejjel elemezte az orosz-ukrán háború tragikus fejleményeit, nem rejtvén véka alá, hogy véleménye szerint Ukrajna Nyugat általi felfegyverzése nem a békekötést segíti elő, hanem a háború meghosszabbításához és a vérontás fokozódásához vezet. És tette ezt tudván, hogy kimondásával nem csak a rosszakarói és a háború folytatásában érdekeltek, hanem a szövetségesei rosszallását is magára vonja. Ugyanakkor, szem előtt tartván, hogy a magyar haza és a nemzet érdeke a háborúból való kimaradás igyekezete mellett a békekötést elősegíthető javaslatok hangoztatását is megköveteli egy felelős vezetőtől, és ezt vállalni kell.

Magyarország kormányának vezetője rámutatott továbbá egy másik, évszázadok, mondhatni Mohács óta sajgó igazságra is, kijelentvén, „mi jobbak, szorgalmasabbak, tehetségesebbek vagyunk annál, mint ahol most tartunk”. És ezt nagyon helyesen tette, hiszen egy szomorú és egyben tragikus állapoton csak akkor változtathatunk, ha beismerjük a létezését, és felismerjük kialakulásának okait. Ezek pedig elsősorban a széthúzásban, a veszélyforrások téves azonosításában, valamint a vezetőink rossz helyzetértékelésében és gyengeségében keresendők.

Nem véletlen tehát, hogy Tusnádfürdőn Orbán Viktor nyilvánosan rögzítette az ország és nemzet előtt álló legfontosabb kihívásokat. Ezeket pedig a népesedéscsökkenés megfordításában, valamint az illegális migráció fokozódásának és a genderideológia térnyerésének megakadályozásában jelölte meg.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.