Felhívás!

Jó volt, jó lesz!

Nem föltétlen ésszerű és sportszerű, de való, a világ országainak jelentős hányadánál a sportteljesítményeket az úgynevezett olimpiai ciklusok alapján értékelik, a labdajátékokban a csapat-összeállításokat is e szerint tervezik. A magyar sport sem kivétel – miért is lenne az.

Anyaországunk 2019. évi sporteredményeit elemezték a Nemzeti Sport napilap világhálós változatának szerkesztői, és – nyilván – az a tanulmány szempontja, hogy a magyar sportolók hogyan teljesítettek az olimpiai versenyszámokban. Jól, nagyon jól, annyira jól, hogy most, a 2020-as esztendő küszöbén sokan elfogadnánk egy ilyen tokiói mérleget: 9 világbajnoki arany, 5 ezüst, 4 bronz a HUN országnévjegy mögött. Nem biztos, hogy így lesz, de a behatóbb vizsgálódás azt mutatja, hasonló éremgyűjteményre megvan minden remény és esély. Lehet kevesebb, de lehet több is.

Nézzük csak a 2016-os riói termést: 8 aranyérem, 3 ezüst, 4 bronz, ebből: úszás 3-2-2, kajak-kenu 3-0-0, vívás 2-1-1, atlétika 0-0-1. Most pedig idézzük a 2019-es világbajnokságok dobogóit, csakis az olimpiai versenyszámokban: úszás 4-0-0, kajak-kenu 2-1-1, vívás 1-2-0, birkózás 1-1-1, tenisz 1-0-0, kosárlabda (3×3-as változat) 0-1-0, atlétika 0-0-1, vitorlázás 0-0-1.

A 2019-es érmesek közül majdnem mindegyik ismételhet az olimpián, elvileg. A női 3×3-as kosárcsapatra még selejtező vár, teniszben Babos Tímea francia partnerrel célozza az olimpiai aranyat, de több számsor akár még javulhat is. Ha figyelembe vesszük a „csalódási rizikófaktort” (valamelyik magyar esélyes gyengébb szereplését), ennél erősebbnek vagy legalább ilyen erősnek mutatkozik a „meglepetés-faktor”, vagyis az, hogy olyan magyar lesz érmes, aranyérmes, aki 2019-ben nem volt az. A kajak-kenuban a 2-1-1-es mérleg látványosan javulhat, atlétikában Halász Bence képes lehet a harmadik emelvényről feljebb lépni, Márton Anita fényesítheti riói bronzát, vitorlázásban nyílt vizek várnak az arany-ezüst felé, vívásban rég nem volt ilyen erős a férfi kardcsapat, de ami a legfontosabb, a Hosszú Katinka riói „aranyterhein” már legalább két világklasszis magyar úszó könnyíthet. Ne feledjük a férfi és női vízilabdát se!

Jó év volt 2019, jó vagy jobb lehet 2020. Hajrá, magyarok, hajrá, Magyarország!

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.