Hirdetés
Hirdetés

Fogjuk meg egymás kezét!

Két esztendeje, hogy a koronavírus-járvány az otthonainkba kényszerített március idusán, és nemzeti ünnepünkön Kárpát-haza-szerte le kellett mondani a tömegeket mozgató, látványos kültéri rendezvényeket. Csak magányosan, jobb esetben harmadmagunkkal helyezhettük el a kegyelet virágait az 1848–49-es magyar forradalom és szabadságharc hőseinek emlékműveinél, sírjainál – de megtettük. A derekat kiegyenesítő, a szívet megdobogtató, a nemzettudatot erősítő közösségi élmény elmaradt ugyan, azonban mi, magyarok március 15-én lélekben mégis összefonódtunk.

Most, 2022 tavaszán újra korlátozások nélkül ünnepelhetünk, emlékezhetünk és hajthatunk fejet hőseink emberi nagysága előtt. Belenézhetünk egymás szemébe, megkapaszkodhatunk egymás tekintetében, és erőt meríthetünk egymás kisugárzásából. Erre viszont csak akkor leszünk képesek, ha van hitünk, amibe megfogózhatunk, ha levetkezzük a minket gúzsba kötő közömbösséget, ha felülkerekedünk bénító félelmeinken. Ha egyénenként, közösségenként és nemzetként egyaránt megfogalmazzuk, itt és most mit kell tennünk ahhoz, hogy megmaradjunk és boldoguljunk a történelem éppen fokozódó hullámverésében.
Égető szükség van erre, hiszen háború dúl és nemcsak a szomszédunkban, hanem a nagyvilágban is. Ideológiai vagy vallási köntösbe bújtatott gazdasági, illetve hatalmi érdekeket feszülnek egymásnak és csapnak össze. Ukrajnát kivéve egyelőre vér nem folyik ugyan, mert a harc elméleti síkon zajlik, a pusztítás azonban így is felmérhetetlen és beláthatatlan következményekkel jár. Ezúttal ugyanis az értékrendszerünket akarják lerombolni, a lelkünket kicserélni és a gondolkodásmódunkat megváltoztatni.

Meg akarnak fosztani mindattól, ami meghatározza a létünk minőségét, és azzá tesz, amik vagyunk. A szépet igénylő, szeretetre vágyó keresztény emberré és magyarrá.

Mit tehetünk, hogy ezt elkerüljük? Hallgassunk a józan eszünkre! Határolódjunk el az ármánykodóktól! Ne engedjük, hogy a rágalmak éket verjenek közénk! Fogjuk meg egymás kezét, és álljunk ki egységesen szellemi kincsestárunk védelmében! Mindez véghezviteléhez pedig merítsünk erőt a dicső múltból, álljon előttünk őseink példája. Közösen megélt nemzeti ünnepeink jó alkalmat szolgáltatnak erre.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások