Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Jó helyen lesznek Uzon kicsinyei

Jó helyen lesznek Uzon kicsinyei Kovászna megye

A magyar kormány Kárpát-medencei óvodafejlesztési programjának keretén belül vasárnap délben-Uzonban adták át a helyi közösségnek a felújított 145 éves iskolaépületet. Az 1877-ben a református egyház által épített egykori Tatrangi Népiskola mindig is az oktatást szolgálta, ezután a község bölcsődéseinek és a Tatrangi Sándor Általános Iskola I–IV. osztályos diákjainak lesz második otthona.

A szalagvágásra a református templomban megtartott hálaadó szentmise után került sor, a magyar kormány nemzetpolitikai államtitkára, Potápi Árpád és az államtitkárság főosztályvezetője, Brendus Réka, valamint helyi és megyei önkormányzati vezetők jelenlétében. Potápi az ünnepségen elmondta, az óvoda- és bölcsődeépítési programot az anyaország kormánya azzal a céllal indította el, hogy a magyar gyermekeket megőrizzék a magyar közösségnek. Általában ugyanis azok, akik nem magyar nyelven tanulnak, idővel elvesznek nemzeti közösségünk számára. De a vegyes házasságból származókat is szívesen látják az óvodákban – említette meg.

Hirdetés
Hirdetés

Az óvodafejlesztési programot Erdélyben a Romániai Magyar Pedagógusszövetség koordinálja. Szabó Margit, aki alsóháromszéki RMPSZ-elnökként és az uzoni iskola igazgatónőjeként is illetékes, elmondta: az épületben a korábbi évtizedekben szolgálati lakások voltak, majd iskolai osztályok, öt éve azonban megromlott állapota miatt kiürítették. A munkálatok tavaly év elején kezdődtek, nemcsak felújítottak, bővítettek is, a pincében étkezdét alakítottak ki, a tetőteret is beépítették. A 238 millió forintos költségvetésből új bútorzatra már nem futotta, azt majd egy újabb pályázat keretében igyekeznek beszerezni. A református egyház huszonöt éves ingyenes használatra adta át az épületet az RMPSZ-nek, amelyik majd a maga során az önkormányzattal köt szerződést.

Szeptembertől fogják igazán használatba venni, 12 bölcsődés és 70–80 elemi iskolás fogja használni, ugyanis az óvódásoknak uniós finanszírozással épül egy új épület a községközpontban. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük