Hirdetés
Hirdetés

Sepsiszéki megemlékezések

Sepsiszéki megemlékezések Kovászna megye

A március 15-i városi rendezvények, illetve a kézdi- és orbaiszéki települések után a sepsiszéki vidéki eseményeket gyűjtöttük egy csokorba a teljesség igénye nélkül.

Málnás község mindhárom településén megemlékeznek a ’48-as szabadságharcosokról. A rendezvénysorozat Zalánban kezdődik, reggel 9 órakor az iskolás gyermekek adnak elő ünnepi műsort a katolikus templom kertjében. Málnásfürdőn 11 órától lesz megemlékezés és koszorúzás a központi parkban található turulmadaras emlékműnél. Málnáson 12 órakor ünnepi istentisztelet lesz a református templomban, amelyet koszorúzás követ a templom előtti kopjafánál, ahol a málnási gyermekek ez alkalomhoz illő műsort adnak elő.

Hirdetés
Hirdetés

Az uzoni önkormányzat Bordás Enikő polgármester és Szabó Annamária alpolgármester, valamint az őket kísérő két hagyományőrző huszár által képviselteti magát a község falvaiban: a lisznyói ünnepségen, melyre 13 órakor kerül sor a református egyházban, majd az emlékparkban, illetve azt követően Szentivánlaborfalván, az unitárius templomban 15 órakor kezdődő megemlékezésen. Uzonban 17 órakor a református templomban tisztelegnek a szabadságharcosok áldozata előtt. A községi elöljárók, valamint a tűzoltók, huszárok és az RMDSZ nőszervezetének képviselői megkoszorúzzák a templom melletti és a polgármesteri hivatalon levő ’48-as emléktáblákat, illetve Pünkösti Gergely kopjafáját. Az eseményhez illó zenét az Atlantisz fúvószenekar szolgáltatja. A koszorúzásokat követően az iskola frissen átadott, egyházi tulajdonú felújított épületében egy 48-as emlékszobát és a Beke György tiszteletére berendezett emlékszobát is megtekinthetik az érdeklődők. Bikfalván szintén 17 órakor lesz egy kis ünnepség a református templomban nemzeti ünnepünk tiszteletére.

Mikóújfaluban délelőtt fél tizenegykor, a katolikus templomban zajló szentmisével indul a megemlékezés, ezután szavalatokra is sor kerül, illetve a templomkertben lévő 1848-as kopjafánál koszorúznak.
Illyefalván 11 órakor, a helyi általános iskola diákjai adnak elő ünnepi műsort az illyefalvi kultúrotthonban, ezt követően a központi parkban koszorúzásra kerül sor, a résztvevők pedig innen a Gál Dániel-óvoda kertjébe mehetnek, ahol a kicsik egy rövid műsorral kedveskednek az érdeklődőknek. 19 órától pedig a helyi kultúrotthonban, az illyefalvi fiatalok szervezésében filmvetítésre kerül sor.

Sepsibükszádon 9 órakor szentmisével indul a márciusi megemlékezés. Mivel a katolikus templom felújítás alatt áll, ezért a misét a kultúrotthonban tartják. Ugyanitt a helyi általános iskolás diákok adnak elő zenés-verses műsort. Ezt követően a résztvevők az iskola előtt lévő, hősök emlékművénél koszorúzhatnak.

Rétyen 10 órakor a ’48-as emlékműnél a helyi fúvószenekar és általános iskolások műsorával kezdődik az ünnepség, mely koszorúzással zárul. Egerpatakon fél tizenkettőkor, Komollón pedig egy órától adják elő ugyanezt a műsort.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük