Fészbukk-mamák

Nemrégiben egy feldíszített, virágos, habos-babos hinta mellett üldögéltem néhány percet. Tudják, az a hinta, amelyikkel szinte mindenkinek van képe a social-médián #őszisokadalom leírással. Éppen elég volt az a néhány perc, hogy elkapjak egy anyukát, aki egy egész fotósorozatot csinált a gyerekeiről.

Sajnos a gyerekek kicsit sem voltak pózolós kedvükben, megnehezítve lelkes anyukájuk dolgát. Nem akartak mosolyogni, sem kicsit jobbra-balra állni. Nem akarták megfogni egymás kezét, szegénykéim csak hintázni szerettek volna, aztán fagyit enni. De nem volt mese, el kellett készülnie annak a Facebook-fotónak, hiszen a hintázó aranyos testvéreknél nincs cukibb a világon. Talán a hintázó cuki kiscica, de azzal mégsem álltak sorba fotózkodni.

Mosolyogtam rajtuk, nagyon aranyosnak véltem. Valószínűleg én sem leszek jobb anya, sőt. De valahogy mégis szúr a gondolat azóta is, ott, legbelül. Minket meghajtottak volna a hintán egyszer-kétszer, aztán mehettünk volna fagyizni, és az egészről nem készült volna egy fénykép sem, nemhogy egymás után tizenöt.

Azt már jó ideje felfedeztem, hogy mekkora hazugság-burkok vannak a Facebookon, Instagramon és társaikon. Mindenki csak mosolygós képet posztol, leginkább nyaralásról, finom ételekről, tökéletes sminkekről, hajakról, kiedzett hasizmokról. Nyilván, miért is mutatnánk meg ismerőseinknek, amikor egy átsírt éjszaka után, nyakig lefolyt fekete szemfestékkel kelünk ki az ágyból?

Csakhogy ez problémás. Azt hisszük, mindenkinek sokkal jobb, mint nekünk, mert nyaral, boldog, tökéletes élete van. Aztán mi is posztolunk, nem maradhatunk le. Elmegyünk kávézóba, hogy tudjuk megmutatni, milyen finom frappét engedhetünk meg magunknak. Az otthoni, kitört szélű, pöttyös bögre ugyanis nem mutat jól a képen.

De gyerekeinket normális belenevelni ebbe? Miért nem ásíthat manapság egy gyermek egy képen? Miért kell fülig érő mosollyal pózolnia? Nekünk nem lehet rossz napunk, oké, megértem. De őket miért fejlesszük kiskortól a hazugságra? Arra, hogy sose merje kimutatni, ha valami nagyon nem oké? „Mosolyogjál kicsikém, sokan látják majd a fészbukkon!”

Bartok Barbara

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.