Felhívás!

Felgyorsult posta

Engedtessék meg nekem, hogy a posta dicséretével kezdjem. Azért írom ezt így, mert általában a postát szidni szokták – bizonyára van is, amiért, én viszont most elismeréssel szólok szolgáltatásaikról. Évek, sőt évtizedek óta hordok és küldök csomagot, nyomtatványokat, kiadványokat a posta segítségével, és a közel három évtized alatt egyetlen csomag vagy levél el nem veszett. Igaz, egyszer az egyik irányt tévesztett, mert az azonos nevek megtévesztőek voltak, s a magyar nyelvtani összeállítás valahol Hátszeg környékén kötött ki, de a szentgyörgyi közvetítő a nyomára bukkant, és ha kissé megkésve is, de a megfelelő kezekbe került.

Több rendben is meghökkenve olvastuk, és időnként olvassuk ma is, hogy még a palackposta sem igen szokott elveszni, legutóbb évszázados késéssel ugyan, de megérkezett az óceán egyik partján vízbe dobott levél az óceán másik partján lakó címzetthez. Kányádi Sándor postás-lovasát is emlegethetjük, aki a nagyenyedi borpince áldozata lett, s odalettek a keresésére küldöttek, még a hír küldője is, aki ugyancsak elindult küldöncei után, őket és titkukat kutatva, s meg is találta mindannyiukat az enyedi boroshordók tövében.

Azóta persze felgyorsult a posta, a valamikori gyalogost rég felváltotta a lovas, a lovast a postakocsi, a postakocsit a vonat, a vonatot a repülő. Nekem mégis a gyorsasággal gyűlt meg a bajom. Pár hete vaskos levelet küldtem Udvarhelyre. Matematikai példatárakat. A küldeményt lemérték, kifizettem a bélyeg árát – kevesebb volt, mint amennyire számítottam. Tulajdonképpen kímélni akartam az udvarhelyi kollégát, ne loholjon a postára, ezért nem ajánlva tettem fel.

Nos, október elejétől mindmáig bizony nem érkezett meg. Pedig nincs közben sem óceán, sem a nagyenyedi borospince. Számítottam arra, hogy legalább visszajön, de nem érkezett meg. Eddig a levél gyalog is odaért volna, illetve a gyalogos postás is megtette volna már ezt az utat.

Hát én várok türelmesen. Abban bízom, hogy esetleg egy matematika-bolond kezébe került, és az nem adja tovább, amíg azokat a fránya feladatsorokat meg nem oldotta. Ez lenne a szebb és elfogadhatóbb megoldás. Ám akkor neki is jeleznie kellene, hogy nem Enyeden borozik, hanem éppen számtan feladatokat oldogat Sepsiszentgyörgyön vagy Udvarhelyen.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.