Felhívás!

Ez tényleg ütős!

A tenisz az a sport, amelynek híreiben „kötelezően” szerepelnie kell annak, hogy a szóban forgó kis-, közepes- és nagy torna pénzdíja hány dollár. Sajtóbúvár legyen a talpán, azaz ülepén, aki gyorsan kideríti, hogy mióta van ez így. Régóta. Visszatetszést keltő, de ha jobban utánanézünk, a pénzdíjnak a verseny helyszínével való egyenrangú említése nem csak vagyonszerzési, hanem másféle üzenetet is takar. Éspedig azt, hogy az illető tornán milyen értékszámok között mozognak a női, férfi egyéni, valamint női, férfi és vegyes páros világrangsorok pontozásai. Minél nagyobb a pénzdíj, nyilván annál magasabb a résztvevők, illetve jól szereplők által elérhető pontozások értéke.

A fentiektől függetlenül – de elvileg oda sorolható módon –, hangzatos és örvendetes siker a magyar férfi teniszválogatott elmúlt szombati feljutása a világélvonalba. Kétszeresen ütős! Tökéletesen hasonlítható ahhoz, mintha a nemzeti focicsapat kijutna a világbajnokságra. Sőt, annál is nagyobb bravúr, hiszen a következő foci vébédöntő tornáján már 32 csapat lesz jelen, míg a teniszcsapat a 18 között szerepel. Majdnem mintha Magyarország jégkorongban lenne ismét az elit osztályban.

A Nemzetközi Tenisz-szövetség (ITF) tavaly alaposan átszervezte Davis-kupa lebonyolítását. Idén novemberben is Madridban, tehát egy helyszínen, egy döntő tornán küzd a 18 csapat a „salátástálnak” becézett trófeáért. A magyar csapat számára már önmagában a részvétel diadalnak számít, minden más jó eredmény bravúros ráadás lehet. Az sem közömbös – sőt, mint említettük, „kötelező” adalék –, hogy a 18-as tornán való részvételért alanyi jogon jár az 515 ezer eurós pénzdíj, ami gyarapodhat. Muszáj azt is elismerni, a magyar válogatott a debreceni selejtezőn úgy győzött Belgium ellen 3-2-re, hogy a vendégeknél nem játszott a világklasszis Goffin.

A Davis-kupa – mint versenysorozat – idén 120 éves. Azokban az időkben indult, amikor a tenisz játék gyakorlása még felsőbb társadalmi réteghez való tartozást is jelentett. A nem hivatalos férfi csapat-világbajnokságnak tekinthető torna történetében Magyarország háromszor jutott a világcsoportba (1994, 1996, 2018), most pedig az új rendszerű 18-as döntő tornára. Románia háromszor volt közvetlenül döntős (1969, 1971, 1972 – 0-5, 2-3 és 2-3 az USÁ-val szemben).

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.