Felhívás!

Cselekedni kell!

A történészek nem ismerik ugyan a feltételes módot, és a találgatásnak sincs helye ebben a tudományágban, de azért a tisztánlátás kedvéért és helyes magatartás érdekében, olykor eljátszhatunk a gondolattal: mi lett volna, ha? Például mi lett volna, ha 907 júliusában Árpád fejedelem Pozsonynál nem veszi fel a harcot a magyarok kiirtására indított bajor seregekkel? Ha a napjainkban csalhatatlannak tartott logikára hagyatkozva meg sem próbálja feltartóztatni őket? Hiszen emberi számítás szerint a legkisebb esélye sem volt a győzelemre, a többszörös és jól felszerelt túlerővel szemben.

A főpapi tisztséget is betöltő vezér azonban tudta, hogy egy küzdelemben a hitből fakadó bátorság, az igazság felhajtó ereje, valamint az országot és annak népét védelmező elszántság megacélozza a vitézek akaratát és karjait. Tetteiket pedig isteni sugallat irányítja. És lám, Árpád a betolakodókra megsemmisítő csapást mért, amelynek elrettentő híre több mint 120 éven át távol tartotta hazánk földjétől az ellenséget. Viszont, ha nem ezt teszi, akkor a magyarság már rég kihalt volna, és nem lenne még mindig számbeli többségben a Kárpát-medencében.

Vagy mi lett volna, ha 1456 júliusában Hunyadi János hadvezér nem a szívére, hanem kétségek uralta elméjére hallgat, és Nándorfehérvárnál nem állja útját a Magyarországon át Európa felé félelmetesen hömpölygő török áradatnak? Ha Dobó István várkapitány 1552 szeptemberében egy száraz matematikai művelet elvégzése után átadja Eger várát Szulejmán szultán hatalmas seregének? Hiszen napjaink rideg logikája szerint a meghátrálást kellett volna választaniuk. De nem ezt tették.

A kilátástalan helyzetek javunkra fordulásának történelmi példáit még hosszasan sorolhatnók, azonban a szükséges tanulság levonásához e három is elég. Ismeretükben ugyanis bizonyossággal kimondható, hogy a létért, szabadságért és igazságért folytatott küzdelem meghozza gyümölcsét. A közömbösség, kétkedés és kishitűség viszont pusztuláshoz vezet. Most, hogy a román járványügyi hatóságok döntése okán a székely szabadság napi marosvásárhelyi felvonulás elmarad, Izsák Balázs SZNT-elnökkel egyetemben arra buzdítom olvasóinkat, ne lankadjanak; fordítsák minden energiájukat az SZNT európai polgári kezdeményezésének népszerűsítésére. Jelen pillanatban ez a legfontosabb.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.