Felhívás!

Európai kisebbségjog

A brit jogvédő szervezet, az Amnesty International az emberi jogok globális helyzetéről összeállított éves jelentésében arra hívja fel a figyelmet, hogy az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának 70. évfordulóján sem tűnik magától értetődőnek az emberi jogok érvényesülése. Az AI szerint 2017-ben nemzetközi trenddé vált a különböző kisebbségekkel szembeni intolerancia, sőt a másság démonizálásán túl a választott kormányok még az erőszakos fellépéstől sem riadtak vissza, lásd pl. a mianmari rohinga népcsoport tragikus kálváriáját.

Szerencsére az ilyen jellegű konfliktusok távol esnek a kökösi hídtól, vagyis tőlünk, erdélyi magyaroktól, de a negatív trendből bizony nekünk is kijutott. Elég, ha csak arra gondolunk, hogy a romániai kórházakban még mindig nem magától értetődő, hogy ugyanabban az ellátásban részesüljön az a román polgár, aki nem beszéli kielégítően az állam hivatalos nyelvét. Dacára annak, hogy elvileg még törvény is született ennek „orvoslására”. Mi ez, ha nem nyelvi diszkrimináció, mi ez, ha nem az egészség és a jólét biztosításának korlátozása (az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata 2., illetve 25. cikkelye)?

És folytathatnánk a sort az oktatás terén létező, évtizedek óta immáron közszájon is forgó hiányosságokról, de most nem lamentálni kívánok a kisebbségi sors mostoha feltételei fölött. Helyénvalóbbnak tűnik inkább arról az erdélyi kezdeményezésről ejteni néhány szót, amely európai jogkeretbe foglalná és szavatolná az őshonos nemzeti kisebbségek jogait.

A Minority Safe Pack polgári kezdeményezésről van szó, amit az európai kisebbségi szervezetek föderációja indított el, és amelyhez még mindig gyűjti az RMDSZ, de a magyarországi kormánypárt is a támogató aláírásokat. A lényege, hogy nemzetállami keretekből uniós hatáskörbe helyezné a kisebbségi jogokat, így azok alkalmazása és érvényesülése szigorú nemzetközi felügyelet alá kerülhetne. Ez a lehetséges fejlemény fontos garanciája lenne az öreg kontinensen az AI által is felrótt jogi diszkriminációk visszaszortásának, s egyszersmind a kisebbségvédelem átléphetné a „soft law”, azaz a „puha jogszabályok” és ajánlások szintjét.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.