Felhívás!

Ennek mi értelme van?

Ezt Lacika barátom kérdezte egy alkalommal, éppen esőben-sárban araszolgattunk fölfelé a Polyán-bércén. Amikor aztán hosszas kínlódás után már majdnem kiértünk a Gombás-bércre, és végigmértem magunkat, rájöttem, kérdésében ott rejtőzik valamiféle filozofikus bölcselet.

Kérdése annak kapcsán jutott eszembe, hogy kollégám átküldte az EMNP négyfalusi polgármesterjelöltjének pénteki Facebook-bejegyzését. „Mivel a szeptember 27-én megtartott helyhatósági választások egyfordulósak… úgy látjuk, hogy nincs értelme önálló jelöltállítással megosztani a szavazatokat… Így visszalépek a jelöltségtől, és az Erdélyi Magyar Néppárt négyfalusi szervezetével egyetemben CIPRIAN STERPU-t támogatom a polgármesteri szék megszerzésében…” – írja Kovács Lehel István, aki arra a felvetésre, hogy így mitől lesz jobb a négyfalusi magyaroknak, gyakorlatilag vállvonással válaszolt.

Az „együtt a magyarokért” jelszóval hirdetett politizálás mibenlétén már akkor hosszasan elgondolkodtam, amikor kiderült, hogy a Bihar megyei Kőröstárkányon, ahol 1919 áprilisában közel száz magyart mészároltak le az új urak, a helyi EMNP most az ők – a PSD – malmára hajtja a vizet a független (!) magyar jelölt ellenében; Szentjobbon, ahol közel 400 évig őrizték Szent István királyunk jobbját, a nemzeti liberálisokkal álltak össze – bár ott legalább egy magyar (nevű) jelölt mögé álltak be, csakhogy ne az RMDSZ-es nyerjen. A Maros megyei Havad községben politikai kabaré témáját szolgáltatták azzal, hogy frissen nyugdíjazott román rendőrt indítottak az RMDSZ jelenlegi polgármesterével szemben.

De a csúcsot nálam Négyfalu jelenti. Itt a lakosság több mint 20 százaléka még mindig magyarnak vallja magát, és mivel nyolcan pályáznak a polgármesteri székre, matematikai esélye van annak, hogy 1990 után ismét magyar – az RMDSZ jelöltje – legyen a befutó. Mi értelme volt az utolsó percben befeküdni a PNL ágyába? Inkább vele együtt a magyarokért – de magyar ellenében?!
A végére még egy idézet, ezúttal EMNP-s választási plakátról: „A cél az emberek szolgálata. Nincs helye a gyanús ügyleteknek. A magyaroknak érezniük kell, hogy választott vezetőik értük dolgoznak.”

A Gombás-bércről hazatérve viszonylag gyorsan le tudtam mosni a sarat magamról. Az „értékelvű” politikusoknak vajon sikerül-e?

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. szeptember 21., 1:26
  ÉRTÉKELÉS: -1

  Azért a másik oldalon is vannak ilyen furcsaságok, pl. Gidófalván, ahol indul mint polgármester jelölt egy RMDSZ tanácsos, aki most független lett hirtelen. S ahol előválasztások voltak három résztvevővel, melyből egy volt a győztes. De nem tetszett ez az eredmény néhány RMDSZ gurunak, s a népakaratot mellőzve a községet belevitték egy függetlenesdi bohócságban. Persze, nyíltan nem ismerik el, de tudjuk.
  Az RMDSZ listán lévő második helyet elfoglaló nyíltan a független polgármester jelöltet támogatja. A község RMDSZ elnöknője nyíltan a független polgármester jelöltet támogatja, házról – házra járva…
  Érdekes, nem?
  Szóval, ne csak egyenesen nézzünk, közben pillantsunk jobbra – balra is.
  Igaz, itt most más a cél.

 • User
  Dátum: 2020. szeptember 21., 8:29
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Nálam pedig a nagybaconi Simon András, aki 1974 februárjától a Securitate 0777-es alakulatánál (Brigada 1 Securitate București) teljesített sorkatonai szolgálatot, majd altiszt, milicista, 1983 óta tartalékos, 2012 óta rmdsz-es polgármester, és most is az lesz. Aki nem hiszi, járjon utána. Átlátszó.

 • User
  Dátum: 2020. szeptember 21., 20:55
  ÉRTÉKELÉS: -2

  Mi vcan Uzonban ? A jelenlegi polgarmester aki 16 ev es 4 mandatum utan foggal, korommel ragaszkodik a polgarmesteri poszthoz , egy PNL jeloltel cirkuszolnak .Plakat tepes , telefonos fenyegetes , mocskolkodas a Facebbokkon .Durva kampany van !