Felhívás!

Elfogadhatatlan

Az előző évekhez viszonyítva szerényebb körülmények között és kisebb létszámban ugyan, de a román átállást követő orosz betörés évfordulóján (1944. augusztus 26-án) az idén is megemlékeztek az I. és II. világháború idején Úz völgye védelmében elesett és itt elhantolt honvédekről. A vírusjárvány miatt kialakult különleges helyzetben ez érthető is, hiszen mindenkinek fontos a saját biztonsága, felelős emberek számára pedig a másoké is.

Az viszont már nem, hogy a főhajtást eddig példás módon megszervező Csíkszentmárton polgármesteri hivatalának a szerepvállalása és támogatása ezúttal elmaradt. Ráadásul – felső utasításra hivatkozva! – a helyi plébános is elhárította az ökumenikus istentiszteleten való részvételre vonatkozó felkérést. Az, hogy a kegyelet lerovása mégis a hősök emlékéhez méltó módon történt, kizárólag az alpolgármester konok elszántságának a hozadéka, aki a lelkiismeretére hallgatva, ellenszélben is gondoskodott erről. Köszönet érte! És tette ezt annak ellenére, hogy az Úz-völgyi sírkerthez kapcsolódó koholt vádak miatt az elmúlt esztendőben házkutatást tartottak nála, kihallgatták a csíkszeredai rendőrségen és gyanúsítottá nyilvánították.

A csíkszentmártoni polgármesteri hivatal magatartása azonban nem csak érthetetlen, hanem az egyesek által vitatott hovatartozású Úz-völgyi hadi temető és környéke vonatkozásában fölöttébb káros is. Hiszen a szervezéstől való távolmaradásuk a jussunkról való lemondás látszatát keltheti mindazokban, akik el akarják tőlünk orozni azt. A szomszédos Bákó megye ugyanis igényt tart erre a területre, és immár másfél esztendeje a tulajdonosaként viselkedik. Ennek egyik következményeként a helyszínen való intézkedési jogot az ottani rendfenntartó erők és igazságügyi szervek hatáskörébe utalták át, amint arról az évforduló alkalmából ismét megbizonyosodhattunk. Ez pedig egy gyalázatosan igazságtalan intézkedés, amit mi soha sem fogadhatunk el, mert az érvényben lévő törvények értelmében ez a darabka föld Hargita megye szerves részét képezi és képezte a múltban is.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások