Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Csobbantó

Az ember nem is sejti, hogy milyen humoros tud lenni a nyelv. A magyar különösen hajlamos a nevettetésre, főleg, ha valakit vagy valamit meg akar viccelni, kigúnyolni, nevetségessé tenni, de a nyelvi találékonyság kifogyhatatlan a dicséretet hordozó, mosolyt fakasztó kiszólásokból is.

Megyünk például a Szentegyháza melletti Szeltersz irányába, kegyetlen az út eleje Lövéte felé, s már nevetni sem tudnak a helybeliek azon, hogy az ígéret szerint azt a kilométeres szakaszt végre leaszfaltozzák. Mert jó néhány éve azt csinálják. Ám a lyukatos, gödrös, árkos részen alig haladunk túl, ott áll egy jól kivehető ékes irányítótábla, nyilván kézzel és tiszta magyarsággal írva: Banya Tanya. Most már nem fordulnánk meg, azért sem, mert onnan már tükörsima az út, de azért sem, hadd lássuk, mit is rejteget ez a sejtelmes táblaszöveg. Tényleg a Petőfi által is megverselt idős hölgyek feredő helye ez? Aztán meglátjuk az igazit is, a táblát, azon már nyomtatott betűkkel rajzolódik ki a minden bizonnyal hivatalos elnevezés: Nádasszék. Igaz, csak magyarul.

No, ide igyekeztünk, mert aki kalauzolt, arra esküdözött égre-földre, hogy ez a csobbanó, becézve csobbantó nem csupán meleg, talán harmincöt fokos, de mindenféle csontot gyógyít, azt is, ami nem fáj, de legfőképpen az idegeknek használ. S mellettem elhalad egy nekivetkőzött valaki, az már a társát hívja a göbbentőbe. Nálunk az ilyesmit göbbenőnek titulálják. Én nem tudok semmit mondani, mert be nem mentem, érezni lehetett viszont, hogy tényleg gyógyfürdő, mert olyan kénszag áradt  ki a falréseken, mint húsvét után néhány héttel az eltört piros tojásból.

Visszatérünk a Szentegyháza gyöngye névvel felcicomázott telepre, tehát az a hely, mely a város irányából haladva jobb oldalon van, első nap a nagy medence letakarva, de nyitva a kisebb, a harminc fokos, éppen nekünk való, s annak a sok nyugdíjasnak, főleg nőknek, akik csevegésükkel betöltik a hatalmas teret. Mondanám, hogy kissé odább van még egy lubickoló hely, de a kézzel írott jelzőtáblát semmi pénzért meg nem említeném. Így hát jól megvagyunk ezen a kellemes tanyán is!

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.