Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Tehetséges mikós diáklány

Tehetséges mikós diáklány Cseperedő

Szentes Ágnes a Székely Mikó Kollégium hatodik osztályos diákja, aki anyanyelv-, matematika- és biológiaversenyeken ért el sikereket az elmúlt tanévben. Legutóbb a Simonyi Zsigmond helyesírási verseny nemzetközi szakaszán ötödik helyen végzett és dicséretben részesült. A vetélkedőről, a felkészülésről beszélgettünk dr. Pénzes Ágnes felkészítő tanárral.

Hirdetés
Hirdetés

Ágnes a Simonyi Zsigmond helyesírási verseny országos szakaszának harmadik helyezettjeként jutott tovább a budapesti nemzetközi döntőbe, ahol dicséretben részesült.

– Részben számítottam erre az eredményre, mert ismerem a képességeit, de minden verseny lutri, nem mindig térül meg a befektetett munka. Örülök, hogy a tudásának megfelelően alakultak a versenyhelyezések – mondta dr. Pénzes Ágnes.

A pedagógus a helyesírás-versenyt tartja az egyik legfontosabb gimnáziumi vetélkedőnek.

– A helyesírási versenyt tartom az V–VIII. osztályos versenyek közül a leghasznosabbnak, mert olyan tudás szükséges hozzá, amelyet folyamatosan használ, akármilyen egyetemen fog továbbtanulni, és akármilyen szakmát választ – tette hozzá.

Dr. Pénzes Ágnes szerint az egyre gyakrabban hangoztatott vélekedés, hogy a mai fiatalok nem szeretnek olvasni és nem tudnak helyesen írni, nem általánosítható, diákja válogatja.

– Én szerencsésnek érzem magam, mert a Mikóban sok olyan tanítványom van, aki szeret olvasni, helyesen ír, és szeret irodalomról, művészetről beszélgetni. V–VIII. osztályos és líceumi diákokra egyaránt gondolok – tette hozzá.

Ágnes kitartóan készült a versenyre, a tanárnő által kiadott feladatlapokon gyakorolt.

– Régebbi évek versenyfeladatlapjait oldotta, én kijavítottam, és megbeszéltük a hibákat. Ezen kívül tollbamondások írásával is készültünk. És természetesen a felkészülés alapját jelentik az órán tanult helyesírási szabályok, a sok feladat, amellyel ezek használatát begyakoroltuk – magyarázta a pedagógus.

Ágnes érdeklődő, sokoldalú diáklány, nem csak magyarból hanem matematikából és biológiából is szép eredményeket ért el.

A 2021–2022-es tanévben a Magyar Matematika Olimpia országos szakaszán harmadik helyen végzett (felkészítő tanára: Gödri Judith), a George Emil Palade Biológia vetélkedő megyei szakaszán második lett (felkészítő tanára Ferencz Orsolya).

A versenyekre, vetélkedőkre készülni kell. Kitartóan és következetesen gyakorolni, tanulni, és ez plusz munkát jelent diáknak, tanárnak egyaránt.

– A verseny szakmai kihívás. Ha van sikerélmény, akkor lesz kedvünk a továbbiakban is a felkészítéshez. A diákok érdeklődése, a szemükben csillogó fény, az örömük szintén nagy motivációs tényező. Sosem kényszerítek senkit versenyezni. Ha ők akarnak, akkor a motivációjuk engem is motivál. Ez visszajelzés az órai munkánkkal kapcsolatban is. Ha szeretik a magyarórát, akkor van kedvük versenyezni. Ez önmagában, eredmények nélkül is pozitív visszajelzést, sikerélményt jelent minden tanár számára. Minden versenyeredmény kettős siker: a diáké és a tanáré egyszerre. Ezek a tanári pálya ünnepi pillanatai – summázta.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.