Felhívás!

Cinkos magyarellenesség

Az ünneplés természetes emberi szükséglet, ezért egyénnek és közösségeknek egyaránt jogában áll, mint ahogy az erre okot adó esemény kiválasztása is. Ez utóbbi során viszont tekintettel kellene lenni mások érzékenységére is. A román hatalom birtokosai azonban ezt figyelmen kívül hagyták, amikor december 1-jét jelölték meg állami ünnepeként, hiszen ez a nap Magyarország feldarabolásának, valamint az erdélyi magyarság kisemmizésének és szolgasorsba taszításának a kezdete.

Egyénnek és közösségnek egyaránt jogában áll ünnepelni, de nincs joga mások ellen fenekedni, uszítani és gyűlöletet kelteni. Márpedig az Új Jobboldal (Noua Dreaptă) immár párttá alakult újfasiszta szervezet tagjai a román állami ünnep alkalmából Sepsiszentgyörgyön most már hagyományosan ezt teszik. Méghozzá a csendőrség, rendőrség és titkosszolgálatok védőszárnyai alatt, a máskor oly éber prefektus tudtával és hallgatólagos beleegyezésével. Aki ráadásul nem szégyelli azt állítani, hogy szervezőként nem hibáztatható az ünnepségen elhangzottakért és az esetleg bekövetkező nemkívánatos eseményekért.

És teszi ezt annak ellenére, hogy a közrendezvényekre vonatkozó 1991/60-as törvény 12. szakaszának h. pontja kimondja, hogy a szervező köteles eltávolíttatni mindazon résztvevőket, akik megnyilvánulásaikkal zavarják a közrendet. A 9. szakasz a. pontja pedig többek között azt is leszögezi, hogy tilos a fasiszta és soviniszta eszmék terjesztése, valamint a nemzeti gyűlölködésre való uszítás. Úgy látszik azonban, hogy a „Ki a magyarokkal az országból!, Románia a románoké!, Székelyföld nem létezik!” és ehhez hasonló, az Új Jobboldal tagjai által üvöltött jelmondatok a szervezők megítélése szerint nem tartoznak ezek közé.

Tekintetbe véve a felsoroltakat, Sepsiszentgyörgy magyar lakossága december 1-jén akkor cselekszik helyesen, ha otthon marad. Így ugyanis keresztülhúzhatja a városunkba provokálni készülő fasiszta hordák terveit. A média képviselőinek viszont jelen kell lenni, és dokumentálni a történteket. Ezúttal ugyanis nem maradhat el a felelősség számonkérése a magyarellenes kirohanásokért.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2017. november 29., 8:53
    ÉRTÉKELÉS: 26

    A tegnap esti( TVR1) Starea Natiei cimu musor ,Vax Populi cimu rovataban megkerdezik az egyik roman faluban az atlagembert es itt szo szerint es romanul idezem oket:-riporter: Stiti pe ce data cade Ziua Nationala a Romaniei? Valasz: (bamba mosoly es pislogas utan) Cred ca pe3 (trei) decembrie.Aztan megkerdeznek meg egy masik jarokelot,aki januart mondd,meg egy masikat aki vallvonogatva tovabb halad arra hivatkozva,hogy siet.De a legjobb az utolso elotti valasz,ettol a jarokelotol azt is megkerdezik, Stiti ce se sarbatoreste de Ziua Nationala?Valasz: Cred ca unirea. Riporter: Unirea intre cine? Valasz:(hosszas vallvonogatas utan) Intre Ucraina si Rusia.Na ennyit a nagy roman nacionalizmusrol! A legtobbjuk olyan hulye,hogy azt sem tudja hol el.Oket egy ilyen unnep alkalmabol csak az ingyen folszolgalt “ciolan cu fasole ” erdekli.