Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Bocsánatkérésnek helye nincs!

Az ország nemzeti ünnepét (december 1.) övező kijelenté­seik és megnyilvánulásaik megint lerántották a leplet a román ajkú politikusokról, és mögötte láthatóvá vált a valódi, magyarellenességgel és nemzeti türelmetlenséggel átitatott énük. Újra bebizonyosodott, hogy párthovatartozástól függetlenül, e tekintetben nincsen köztük különbség. Ismét rádöbbentünk, hogy a velünk szemben színlelt „barátságuk” és „megértésük” csak addig tart, ameddig az érdekük ezt megkívánja, vagyis amíg azt hajtogatjuk, amit hallani szeretnének. Abban a pillanatban viszont, hogy önálló és a mindennapi valóságot tükröző véleményt fogalmazunk meg, habzó szájú dúvadként vicsorítanak ránk, és egymással versengenek, hogy ki tud nagyobbat marni belénk.

Most azért ugrottak nekünk, mert Csoma Botond, az RMDSZ parlamenti képviselőcsoportjának vezetője a két ház együttes, ünnepi ülésén ki merte mondani, hogy 1918-ban „az erdélyi románok politikai és vallási vezetői nagyon jól tudták, hogy Erdély nemcsak román, hanem magyar, szász és zsidó föld is, és ez tükröződött a Gyulafehérvári Nyilatkozat szövegében”. Ennek hallatán a magyargyűlöletéről hírhedt Diana Șoșoacă, volt AUR-os, jelenleg független szenátor dührohamot kapott, és magából kikelve végig rikácsolta az éppen elkezdődött beszéd hátralévő részét, egykori párttársai pedig végül elhagyták az üléstermet.

Tudván, hogy szellemi rákbetegséget okozó eszmékkel fertőzött forrásokból merítenek, tőlük mást nem is vártunk. Meghökkentett viszont jó pár magas állami tisztség betöltőjének az elhangzottakhoz való viszonyulása. Például Marcel Ciolacu képviselőházi elnöké, aki a román állami televízió csütörtök esti adásában több mint provokációnak bélyegezte Csoma Botond parlamenti felszólalását. Szerinte ugyanis „Erdély román föld, ahol magyarok és zsidók is együtt élnek”. Ugyanakkor politikai következményeket helyezett kilátásba az RMDSZ-re nézve, amennyiben az érintett nem kér nyilvánosan elnézést a kijelentéseiért.

Éppen ezért sietek leszögezni, és nem csak a magam nevében, bocsánatkérésről szó sem lehet, még annak árán sem, hogy kiebrudalnak a kormányból minket. Hiszen Csoma Botond csupán a történelmi igazságot fogalmazta meg az erdélyi magyarok nevében és elvárásainak megfelelően.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások