Bizalmatlanság a Házban

Nahát, micsoda meglepetés, 2019 Romániájában ismét egy, az ellenzék által benyújtott bizalmatlansági indítvány bukott meg. S nem pedig a kormány.

Legyünk őszinték persze, az eredmény nagyjából borítékolható volt. Mert hiába kerekedett felül a nemzeti liberális párt a szociáldemokratákon az europarlamenti választás című drámai epizódban, sem a győzelmi nyilatkozatok, sem pedig az államelnöki demagógia nem bizonyult elegendő eszköznek az alkotmányos renddel és a képviseleti demokrácia botegyszerű matematikájával szemben. A parlamenti erőviszonyokkal és a többségi elvvel szemben. Avagy az ellenzék bár Európában megnyert egy csatát, ezzel a győzelemmel nem tudja felborítani, sőt megfordítani a belpolitikai erőviszonyokat.

De e nagy belpolitikai bizonytalanság kapcsán felhívnám a kedves olvasók figyelmét egy apró, de fontos részletre. Történetesen arra, hogy bár az RMDSZ parlamenti delegáltjai teljes mellszélességgel támogatták az ellenzéki pártok által jegyzett indítványt, az mégsem vezetett a szociáldemokrata-liberális kormánykoalíció, az úgynevezett „establishment” bukásához. Ez az egyszerű tény talán segíthet némelyek számára belátni, hogy nincs miért kertelni, simán hazudnak az ellenzéki médiaorgánumok és „szakértőik”, mikor azt harsogják, ismétlik (ugyebár, mert ez a tudás anyja…), hogy az RMDSZ erkölcsileg kétes, sőt bűnös támogatásán, cinikus cinkosságán áll, vagy bukik a jelenlegi kormánytöbbség hatalma.

Nos, hölgyeim és uraim, újfent bebizonyosodott, hogy egyáltalán nem így állnak azok a bizonyos dolgok. Inkább azt kellene belátni, hogy a cinikus magatartás fokmérője Romániában valójában az a klasszikus bűnbakképzői művelet, eljárás, mit a politikai kampányok hevében pártállástól függetlenül – kormányoldal és ellenzéke egyaránt – módszeresen alkalmaz az erdélyi magyarokkal és politikai képviseletükkel szemben. Egyszerűen csak azért, mert működik. Mert beválik. 1990 óta minden egyes alkalommal hasznosnak, gyümölcsözőnek bizonyulnak a tényeket nélkülöző, irracionális magyarellenes szlogenek, s az így keltett érzelemhullámok és indulatok.

Öröm az ürömben, hogy ennyi tanulsággal mégiscsak szolgált az ellenzék kormánybuktató erőfeszítése.

Pozsony János Csaba

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.