Felhívás!

Az Erdély-turizmus lehetőségei

Erdély Romániában a legsajátosabb terület a vidéki életet illetően. Sajnos, úgy lepusztultak a városi lakótelepek, főleg a bányavidékeken, olyan sok a rosszul fizetett városi munka, hogy egyre többen térnek haza falujukba, vagy falura, mint ahányan városra költöztek. Szerencsére megmaradtak a falusi hagyományok, a szokások, a népviselet, az évszázados falukép, egyes helyeken még a székely falurend is. A Székelyföldön és a Kárpátok hegyi területein megtalálhatók még a hagyományos gazdálkodás elemei is a gépesítés mellett. Máshol az emberek annyira elszegényedtek, hogy a turisták azt a vidéket elkerülik.

A turizmusban rejlő lehetőségek kiaknázása az infrastruktúra hiányossága miatt is nehéz, és Romániának – ahogyan jelenleg zajlik a politikai élete, amilyen az ország vezetése –,nem lesz ereje komolyabb fejlesztésre. A rossz utak miatt kevés a turista. Főleg magyarok járják Erdélyt, ami egykor hozzájuk tartozott, Erdélyen belül pedig Székelyföldet keresik fel. Többször szomorú látványt mutatnak a kétnyelvű helységnévtáblák, amiket rendszeresen összemázolnak. Ez kissé megriasztja a magyar turistát, pedig ritka a magyar turisták zaklatása, de az emberekben ezek láttán él valami bizalmatlanság a másik nemzet iránt.

Ennek tulajdonítható, hogy miközben a magyarok tömegesen járják Erdélyt, a forgalmas utak mentén ( néhány kivétellel) nem találnak magyar nyelvű behívótáblát a vendéglők homlokzatán. Ez pedig minden vállalkozó forgalmát nagyban növelné, legyen az magyar vagy román. Nagy veszélyt jelent az is, hogy miközben nincs pénz a modern úthálózat kiépítésére, napról napra vesznek azok a néprajzi értékek, amik a pénzszerzés miatt külföldi eladásra kerültek a rendszerváltás elején, főleg a magyarországi felvásárlók által. Félő, hogy előbb foszlanak szét a hagyományok, mint mielőtt azok értékét felismernék. Szerintünk sokkal többet ér az, amikor a kislány édesanyja által varrt rongybabájával akar játszani, mint a tőlünk idegen Barbie-babával. Ezeket kellene tudatosítsa minden falusi értelmiségi a még egy tömbben lakó székely népben minden településen.

Gálfalvi Gábor

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.