Felhívás!

A demokrácia megcsúfolása

Rendőri erőszakba torkolt Katalóniában a vasárnap megtartott népszavazás, mely a jelenleg Spanyolországhoz tartozó tartomány függetlenségéről vagy ennek elutasításáról volt hívatott dönteni. A történtek előzményeihez tartozik, hogy a spanyol kormány már első pillanattól elzárkózott a népakarat e témával kapcsolatos kinyilvánításától, az alkotmánybíróság pedig alaptörvénybe ütközőnek bélyegezte a kezdeményezést.

A katalánok azonban nem rettentek meg a tiltástól, erőfitogtatástól és a kilátásba helyezett intézkedésektől, hanem tömegesen indultak a szavazóurnák felé. Itt azonban a spanyol rendőrség és csendőrség más tartományokból odavezényelt egységei várták őket, és fizikai erőszakot alkalmazva próbálták megakadályozni, hogy szavazzanak. Ily módon pedig nem csak a népek ENSZ-okmányokban is rögzített önrendelkezési jogát sértették meg, hanem a szabad véleménynyilvánításét is. Ez viszont elfogadhatatlan és mélységesen elítélendő.

Így történhetett meg, hogy gumibotok csattogásától, füstbombák robbanásától, mentőautók szirénázásától és szavazásra biztató hangorkántól visszhangzottak vasárnap a katalán városok utcái. A spanyol karhatalmi erők durva fellépése pedig 761 sérültet követelt, de a népszavazás lebonyolítását így sem tudták megakadályozni. Késleltetni azonban igen, melynek következtében a jogosul­tak­nak csupán 42,3%-a fejezhette ki akaratát. Az eredmény viszont nem a résztvevők, hanem az igen vagy nem szavazatok számához volt kötve, az igenek több mint 90%-os arányban győzedelmeskedtek.

Éppen ezért Carles Puigdemont katalán kormányfő megalapozottan jelentette ki az urnák lezárása után, hogy „Katalónia elnyerte az államiság jogát az erőszakkal párosult, vitáktól fűtött népszavazáson”. Vele szemben viszont Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök durván elferdítette a valóságot, azt nyilatkozván, nem volt referendum Katalónia önrendelkezéséről, csupán „megvezetett katalánok vettek részt egy illegális szavazáson, ami a demokrácia megcsúfolása”. Holott ő és hatalmi köre voltak azok, akiknek ez a számlájára írható.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2017. október 3., 13:45
  ÉRTÉKELÉS: 16

  Ugy latszik a spanyolok nemcsak nyelvrokonok a romanokkal,hanem ikertestverek is.Ezzel nem is lenne semmi baj.A baj velunk szekelyekkel van.Mi miert nem vagyunk katalanok?A batorsag ertelmeben.Mert sajnos,hogyha itt lenne egy ilyen referendum es ilyen repressziv erokkel kene szembenezzunk,en nagyon ketlem,hogy 500 szekelynel tobb utcara merne menni.De adja Isten,hogy en tevedjek!

 • User
  Dátum: 2017. október 4., 16:37
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Nekünk az a bajunk, megettük a römödöszö maszlagát, nem tudjuk kiköpni a fogunk közül. Nem vagyunk magyarok, mert székelyek vagyunk, nem vagyunk, székelyek mert a römödöszönek, vele hegedültünk. Most mire táncoljunk, ha kérdezik, 1864 székely, mit akar?