Felhívás!

Vészesen pusztulnak a rovarok, a tudósok egyelőre nem értik, hogy miért

Vészesen pusztulnak a rovarok, a tudósok egyelőre nem értik, hogy miért Tudomány

Az entomológusok, azaz a rovarokkal foglalkozó tudósok szerint az évszázad végére eltűnhetnek a bolygóról a rovarok, ha nem értjük meg, mi okozza a pusztulásukat.

Az entomológia, vagyis a rovartan megfigyeléseit szeretnék modernizálni a Leeds-i Egyetem kutatói. A BioDAR nevű projekt keretében egy olyan, speciális ballont használnak, amely segít monitorozni a légkör különböző rétegeiben található rovarok mennyiségét. A BioDAR-nak köszönhetően a jövőben jobban megérthetjük majd a rovarokat, és arra is magyarázatot kaphatunk, miért tűnik úgy, hogy épp kihalófélben vannak.

A Wired beszámolója szerint bár a hagyományos módszereknek – a rovarbegyűjtéseknek – megvan a maga előnye, nem mutat teljes képet a rovarok ökoszisztémájáról. Éppen ezért a kutatók igyekeznek egy olyan módszert kifejleszteni, amely segítségével az eddiginél pontosabban mérhetik meg a rovarpopuláció mozgását, ezzel együtt pedig a körülbelüli mennyiségüket.

Minderre azért is van szükség, mert a megfigyelések szerint lassan, de biztosan csökken a körülöttünk élő rovarok száma.

A Németországban végzett kutatások szerint az elmúlt 30 évben 75 százalékkal csökkent az ottani populáció, a 2013 óta elkészült tanulmányok alapján pedig úgy tűnik, a következő évtizedekben a rovarok 40 százalékát fenyegeti a kihalás.

A számítások szerint rovarok száma 2,5 százalékkal csökken évente, vagyis ha a tendencia folytatóidk, az évszázad végére teljesen eltűnhetnek.

A BioDAR projekt lényege éppen ezért az, hogy megelőzzék a globális katasztrófát, és megpróbálják megmenteni a rovarokat a kihalástól. Ha ugyanis eltűnnének a Föld színéről, összeomlana az ökoszisztéma.

A szakemberek az időjárási radarok által készített képek segítségével mérnék fel, hogy mely területeken nagy a baj. Ha ez sikerülne, azzal azt is meg tudnák mondani, hogy mi okozza a tömeges pusztulásukat: megóvhatnák a veszélyeztetett fajokat, de például az afrikai mezőgazdaság számára is lehetővé tennék a kártevők elleni hatékonyabb védekezést.

Az ötlet nem újkeletű, a radarok már az 1930-as évek óta képesek kimutatni a levegőben szálló élőlényeket. Ennek hasznosságát azonban sokáig nem fedezték fel a szakemberek, és a radarok által befogott “fantom jeleket” egyszerűen ignorálták. Ez vezetett végül oda, hogy az 1990-es években olyan radart fejlesztettek ki, amelyek kifejezetten a rovarokat követik nyomon.

(HVG)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. december 19., 8:04
  ÉRTÉKELÉS: 6

  A sok vegyszer amit a mezokon permeteznek,azt kellene beszuntetni,mert a mehek is ezert pusztulnak tomegesen,igy megszunik a beporzas es gondolom mas rovaroknak is art az a rengeteg vegyianyag ami bekerul a legkorbe nembeszelve az emberisegnek sem hasznal azert van a sok rakos beteg.

 • User
  Dátum: 2019. december 19., 16:38
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Vegyszert minden hülyének nem szabadna eladni! A vegyszer öl, a fegyver is,de arra 1előre engedély kell! Amcsiknál pl arra sem kell engedély, néha meg is látszik a tömeges mészárlásoknál!!!!😉😎