Felhívás!

Új fejezett kezdődött a Nap életében

Új fejezett kezdődött a Nap életében Tudomány

A NASA igazolta azt, ami a naptevékenység alapján egy ideje sejthető volt: csillagunk életében újabb fejezet kezdődött – írja a ScienceAlert. A szakértők napjainkban tudják, hogy egy napciklus 11 évig tart, a megfigyelések kezdete óta összesen 24 ilyen periódus zajlott le.

A NASA és az amerikai Nemzeti Óceán‑ és Légkörkutatási Hivatal kutatói a közelmúltban megállapították, hogy a 25. napciklus 2019 decemberében vette kezdetét.

Egy-egy ilyen ciklus során csillagunk aktivitása folyamatosan alakul, egy szoláris maximumot, illetve minimumot is elér.

A naptevékenység változásaiból a hétköznapi ember keveset érzékel, a szakértők azonban a csillagot tanulmányozva képesek nyomon követni az aktivitás alakulását. Az új ciklus megindulásáról az árulkodik, hogy néhány parányi napfolt jelent meg az objektum felszínén.

Bár a kutatók régóta gyűjtik az adatokat a napciklusokról, még mindig nem tudni, hogy pontosan milyen folyamatok is irányítják. Annyi bizonyos, hogy a naptevékenységet a mágneses mező szabályozza. A napciklusok vizsgálata nagyban hozzájárul az űridőjárás alaposabb megértéséhez, utóbbi felmérése pedig azért fontos, mert a szélsőséges naptevékenység akár fenyegetést is jelenthet a Föld körül keringő műholdakra.

(24.hu)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.