Felhívás!

Százmillió baktérium található egy almában

Százmillió baktérium található egy almában Tudomány

Az új tanulmány szerint, melyet Gabriele Berg, a Grazi Műszaki Egyetem professzora készített, egy átlagos 240 grammos almában körülbelül 100 millió baktérium található, és ezek a mikroorganizmusok elengedhetetlenek az egészséges emésztőrendszer biztosításához.

A baktériumok többsége, mintegy 90 százaléka az alma magjában található, a húsban sokkal kevesebb van – olvasható a Sky News hírei közt.

A mikrobiom, amely az emberi szervezetben élő mikrobák összessége, 100 billió baktériumot és más mikrobát tartalmaz, és ennek minél változatosabb az összetétele, annál kedvezőbben hat a szervezetre.

A kutatás során azt is összevetették, hogy a nagyüzemben termesztett, illetve organikus gyümölcsök közül melyiknek nagyobb a baktériumtartalma. A szám nagyjából megegyezett,  az organikus almákban azonban változatosabb és kiegyensúlyozottabb baktériumállomány volt jelen.

Viszont a gyakran kórokozókat is tartalmazó Escherichia-Shigella baktériumcsoport a nagyüzemben termesztett gyümölcsökben többször előfordult. Az organikus almákban kevésbé gyakori, nem úgy, mint a probiotikumként használt Lactobacilli csoport.

A kutatás anyaga a Frontiers in Microbiology tanulmányai közt jelent meg.

(hirado.hu)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.