Felhívás!

Rendkívül ritka, szőke zebrát fotóztak

Rendkívül ritka, szőke zebrát fotóztak Tudomány

Egy igen ritka, szőke zebrát sikerült megörökíteni a Serengeti Nemzeti Parkban – számol be az IFLScience. A felfedezés azt jelenti, hogy az efféle példányok képesek elboldogulni a vadonban is.

Sergio Pitamitz, a National Geographic fotósa azért utazott Tanzániába, hogy lefényképezze a vonuló zebrákat, a megfigyelés során azonban észrevette a fakó zebrát fajtársai között. Az arany-fehér csíkos állat épp egy tóhoz igyekezett, hogy igyon.

“Először azt hittem, hogy egy olyan zebra, amelyik meghempergett a porban” – mondta Pitamitz, a víz azonban nem mosta le a feltételezett port, és ekkor jött rá, hogy egy kivételes egyeddel van dolga.

Úgy tűnik, hogy a példány részleges albínó. Az albinizmus egy olyan genetikai zavar, melynek hatására a bőrben és szőrzetben nem termelődik a sötét pigmentek előállításáért felelős melanin. Az albinizmust, illetve annak ellentétét, a melanizmust már több fajnál is megfigyelték.

A vadon élő albínó zebrák  kifejezetten ritkán érik meg a felnőttkort. Bár több állítólagos észlelés is történt, eddig csak fogságban dokumentáltak ilyen egyedet. A most megörökített példány valószínűleg azért nem pusztult még el, mert csordája nem közösítette ki.

A szakértők napjainkban úgy gondolják, hogy a zebrák csíkjai részben a társak azonosítását is szolgálják. Mivel minden csíkozás az ujjlenyomatokhoz hasonlóan egyedi, a zebrák látása pedig kiváló, az eltérő mintázatok elősegíthetik az egyes példányok felismerését. Elképzelhető, hogy a látványos fekete csíkok hiánya épp az azonosítást nehezíti meg.

A szőke és arany szőrzetű zebrák rendkívül ritkák. 2017-es haláláig Hawaiin élt fogságban egy Zoe nevű példány, illetve egy kenyai magánrezervátumban (feltételezhetően tenyésztési okokból) is tartanak egy kisebb csordát.

(24.hu)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások