A magyarok és a románok eszik a legkevesebb zöldséget az EU-ban

A magyarok és a románok eszik a legkevesebb zöldséget az EU-ban Külföld

Sehol máshol nem rágcsálnak olyan keveset a zöldségekből az EU-ban, mint Magyarországon és Romániában.

Az Európai Uniós statisztikai hivatala, az Eurostat egy most megosztott statisztikája szerint nagyon kevés zöldséget esznek mind a magyarok, mind a románok, annyira, hogy az egész EU-ban sehol máshol nem fogy ilyen kevés belőlük, mint ebben a két országban.

Az Eurostat felmérése szerint 2017-ben az unió lakosainak kevesebb, mint a negyede (23%) fogyasztott legalább naponta kétszer zöldséget. A megkérdezettek 40 százaléka naponta egyszer, 36 százaléka pedig ritkábban vagy egyáltalán nem fogyaszt zöldséget.

Országokra lebontva a legtöbb zöldséget Írországban és Belgiumban fogyasztják, ott a lakosság 84 százaléka naponta legalább egyszer eszik zöldséget. A tagállamok többségében 50 és 80 százalék között mozog a rendszeres zöldségfogyasztók aránya, csupán öt országban regisztráltak 50 százaléknál alacsonyabb értéket, ezek közül is Magyarország (30%) és Románia (41%) emelkedik ki negatív értelemben.

 

Nem sokkal jobb a helyzet a gyümölcsök terén sem, Uniós szinten a válaszadók egynegyede (27%) nyilatkozta, hogy naponta legalább kétszer eszik gyümölcsöt, 37 százalék naponta egyszer, 36 százalék pedig ritkábban vagy egyáltalán nem vesz magához gyümölcsöt.

Ebben a tekintetben Olaszország (85%) és Portugália (81%) áll a legjobban, míg a lista másik végén Lettország (35%), Bulgária és Litvánia (37%) található. Magyarország (40%) és Románia (42%) gyümölcsfogyasztás terén hátulról a negyedik, illetve az ötödik helyet foglalja el.

A statisztikai adatok azért is nyugtalanítóak, mivel a változatos gyümölcs- és zöldségfogyasztás révén szervezetünk fontos vitaminokhoz, ásványi anyagokhoz, továbbá nyomelemekhez és rostokhoz is hozzájut, melyek komolyabb betegségek és számos egészségügyi probléma megelőzésében is fontos szerepet játszanak.

(Eurostat/HVG)
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. április 2., 14:35
  ÉRTÉKELÉS: 8

  Minimálbérből nem is csoda! Igaz aki ügyes és van ahol kertészkedik, gyűjtöget! Amúgy a sok Török vegyszerezett zöldséget nem is ajánlanám fogyasztani! Igaz pl pityóka terén sem állunk jobban a sok iskolázatlan(kurzusos)gazdi addig vegyszerez, h pár évtized alatt kinyírnak!

 • User
  Dátum: 2019. április 2., 15:04
  ÉRTÉKELÉS: 5

  A gumók és a magvak most már ugy vannak kikisérletezve, hogy rengeteg vegyszert igényelnek, a vegyszer a nagy üzlet , és ezt,, mi,, is generáljuk mert általában a szépet a nagyot vesszük le a polcról.
  az lenne jó ha minnél többen otthon a kertben megtermelnék a szezonális zöldségeket 🙂