Felhívás!

Napenergiához és tiszta vízhez juthat több százmillió ember a Földön

Napenergiához és tiszta vízhez juthat több százmillió ember a Földön Tudomány

Az Abdullah Királyi Tudományos és Technológiai Egyetem kutatói kifejlesztettek egy olyan készüléket, amely képes a napfényből villamos energiát termelni és ezzel egy időben vizet is tisztítani. A szakemberek szerint ez a találmány így egyszerre két világméretű problémát tud megoldani, egyetlen ütemben.

A kutatók állítják, hogy a most kifejlesztett eszköz nem csak egyfajta zöld energiaforrás, hanem alternatívát kínál a víz tisztítására szolgáló jelenlegi technológiák kiegészítéséhez. Ezek a technikai megoldások gyakran nagy mennyiségű villamos energiát fogyasztanak és mindemellett olyan infrastruktúrát igényelnek, amely számos közösség számára nem elérhetőek, így nem férnek hozzá a biztonságos ivóvízhez.

Ez a drámai helyzet a világon több mint 780 millió embert érint.

“Ezek az emberek naponta akár órákig is gyalogolhatnak azért, hogy a távoli forrásokból vizet szerezzenek be és sokszor akár kétszáz méterre is le kell ásniuk érte” – mondta Peng Wang, a Szaúd-Arábia-i Abdullah Királyi Tudományos és Technológiai Egyetem kutatója, a készülék előnyeiről beszámoló, Nature Communications tudományos folyóiratban megjelent tanulmány társszerzője. – Ez az új technológia ott biztosíthatja a tiszta vizet, ahol arra a leginkább szükség van, ráadásul akár a hátsó udvarban is elfér, de az ipari méretű igényeket is ki tudja szolgálni.

Hozzátette: naponta jelentős mennyiségű édesvizet állíthatnak elő, ami azt jelenti, hogy az eddig igazi kihívást jelentő feladat ezután könnyen teljesíthetővé válik. Az előállított vizet a közösségek nem csak ivóvízként tudják majd felhasználni, hanem öntözésre is.

Kétféle technológiát kombinálnak benne

A most bemutatott készülék tetején egy vízszintes szilícium napelem fekszik, ami alatt több szint áll rendelkezésre, amelyeken keresztül át tudják futtatni a sóoldatot, a sós vagy szennyezett felszíni vizet. A napelemből származó hulladékhő felmelegíti a közvetlenül alatta elhaladó sós vizet, a víz elpárolog, áthalad egy membránon, majd újra cseppfolyóssá válik, hogy ennek eredményeként tiszta vizet kapjunk. Végül jöhet a hőkezelés, majd a víz a „következő szintre” lép. Ez így halad szintről szintre, hogy a legvégén a tisztított víz kifolyjon a készülékből, amit a közösség tagjai össze tudnak gyűjteni.

“Az új technológia az Egészségügyi Világszervezet által biztonságosnak tartott szint alatt tartja az ólom-, réz-, nátrium-, kalcium- és magnéziumszintet az ivóvízben” – magyarázta Wang.

A készülékben található napelemek hatékonysága körülbelül 11 százalék, ami magasabb annál, amit a szakemberek vártak. Emellett képes volt a tengervízből is tiszta vizet előállítani. Az eszköz, bár nem az első, amely napkollektoros desztillációt alkalmaz, különösen előnyös, mert kétféle technológiát kombinál.

(Origo)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.