Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A PMP a Nép Ügyvédjéhez fordul a közigazgatási törvénykönyv módosításai miatt

A PMP a Nép Ügyvédjéhez fordul a közigazgatási törvénykönyv módosításai miatt Románia

A Népi Mozgalom Pártja (PMP) a Nép Ügyvédjéhez fordul a módosított közigazgatási törvénykönyvvel kapcsolatban – jelentette be csütörtökön az alakulat elnöke. Eugen Tomac szerint a jogszabállyal a Viorica Dăncilă vezette kabinet megpróbálja az ország második hivatalos nyelvévé tenni a magyart.

Hirdetés
Hirdetés

A PMP elnöke „gyilkos közigazgatási törvénykönyvnek” nevezte a Dăncilă-kormány által sürgősségi rendelettel hatályba léptetett jogszabályt.

„Megengedhetetlen, hogy egy idegen kormány, a budapesti kabinet szabja meg Románia kormányának, miként képviselje Románia érdekeit. Valamennyi európai uniós tagállamnak világos külpolitikája van az állam hivatalos nyelvével kapcsolatos törvényi keretet illetően. Ezzel a politikai trükkel a Dăncilă-kormány gyakorlatilag megpróbálja az ország második hivatalos nyelvévé tenni a magyart, ami elfogadhatatlan. Ezt mi az ország eladásának tekintjük. (…) Franciaországban, ahol több száz nemzeti kisebbség él, sosem fogják azt látni, hogy az emberek ilyen jogokat követeljenek maguknak, amelyeknek egyébként semmi közük nincs az európai törvényekhez” – fogalmazott Tomac a PMP országos végrehajtó tanácsa ülésének végén.

A pártelnök hozzátette, a román nyelv is az Európai Unió hivatalos nyelvei közé tartozik, és minden román állampolgárnak – nemzetiségtől függetlenül – „megtiszteltetés” kellene hogy legyen, hogy ezt használhatja a román állami intézményekben. „Nem értem, miért okozna problémát tisztelettel és lojalitással viszonyulni az állam hivatalos nyelvéhez, ez a politikai engedmény pedig megengedhetetlen. A budapesti kormánynak éppen elég problémája van otthon, nem kellene még azt is megszabnia, hogy mit tegyünk mi itt Bukarestben” – nyomatékosította a PMP elnöke.

A módosított közigazgatási törvényről szóló sürgősségi kormányrendelet múlt pénteken jelent meg a Hivatalos Közlönyben. A Viorica Dăncilă vezette kabinet június 25-i ülésén fogadta el a rendeletet, majd egy héttel később, július 3-án módosított rajta.

Az egyik módosítás értelmében az önkormányzatok jóváhagyásával azokon a településeken is alkalmazhatók az anyanyelv-használati jogok, ahol a kisebbség aránya nem éri el a húsz százalékot.

Saját jelöltet indítanak az államelnök-választáson

Eugen Tomac bejelentette, a PMP saját jelöltet indít a novemberi államelnök-választáson.

A PMP vezetője nem nevezte meg a párt államfőjelöltjét, de azt mondta, „hiteles alternatívát” kívánnak nyújtani, és olyan személyt jelölnek a tisztségre, aki maradéktalanul megfelel a román állampolgárok elvárásainak, jól képzett és odaadással dolgozó politikus, aki tudatában van annak, milyen kihívásokkal kell megküzdenie Romániának az elkövetkezőkben.

A párt és leendő jelöltje egyik prioritásának nevezte, hogy „a román állampolgárok – függetlenül attól, hogy hol élnek – visszanyerhessék méltóságukat, ami csak Besszarábia hazahozatalával lehetséges” – fogalmazott Tomac, hozzátéve, „az elmúlt években mindenki által hanyagolt nagy infrastruktúra-projektekre” is hangsúlyt kell fektetni.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük