Felhívás!

Minden egyes szál cigarettára tennének figyelmeztetést

Minden egyes szál cigarettára tennének figyelmeztetést Tudomány

Ha nem csak a dobozra, hanem minden szál cigarettára külön is tennének figyelmeztetést az egészségügyi veszélyekről, az még jobban visszatarthatná a fiatalokat és a kezdő dohányzókat – erre a következtetésre jutott egy brit kutatás. A University of Stirling vizsgálatában azt igyekeztek modellezni, hogy milyen visszatartó ereje lenne, ha minden cigire külön-külön ráírnák, hogy “Smoking kills”, a dohányzás öl.

A fókuszcsoportos vizsgálatban résztvevők szerint az üzenet még inkább átmenne, ha a dohányzás közben látott felirat és a hamutálban elnyomott csikkek folyamatosan emlékeztetnének a következményekre. Különösen a megkérdezett nők között érezték többen úgy, hogy az ilyen szintű, folyamatos nyomás már ijesztő és lehangoló, ami az embereket depresszívvé teszi.á

Az erősebb figyelmeztetés több elvi lehetőségnél, Skóciában például a dohányzásügyi nemzeti cselekvési terv számol azzal, hogy minden cigarettaszálra tegyenek feliratot vagy törvénnyel kötelezzék a gyártókat a szín és a megjelenés drasztikusabbá tételére. Kanadában szintén téma a változtatás.

A kutatást a Cancer Research UK finanszírozta. Linda Bauld, a rákkutatásért felelős brit szervezet szakértője értelmes ötletnek tartja az ijesztő cigi bevezetését: “A kutatás azt mutatja, hogy maguknak a cigarettáknak a taszítóvá tétele hatékony módszer lehet.”

(Index)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások