Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Kelemen Hunor lesz az RMDSZ államfőjelöltje

Kelemen Hunor lesz az RMDSZ államfőjelöltje Románia

Kelemen Hunor lesz a Romániai Magyar Demokrata Szövetség államfőjelöltje a novemberi elnökválasztáson – döntötte el pénteken Marosvásárhelyen a Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT). Az RMDSZ szövetségi elnöke a Respekt jelszóval indul a választáson.

Hirdetés
Hirdetés

Kelemen, akinek nem volt kihívója erre a tisztségre, 107 támogató és 4 ellenszavazatot kapott.

Az elnökjelölt kampányfőnöke Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke lesz.

Az SZKT Hegedűs Csilla ügyvezető alelnököt nevezte ki az RMDSZ szóvivőjének.

Kelemen emlékeztetett: az RMDSZ 1996 óta indít jelöltet az államfőválasztáson, ezzel is kifejezve, hogy a magyarok a többi állampolgárral egyenrangúak. Meglátása szerint azért is szükség van magyar jelöltre, mert hanem a magyarság gondjairól, problémáiról, elképzeléseiről, céljairól senki nem fog beszélni a kampányban.

„Húzós időszak előtt állunk. Bő egy év alatt három választáson mérettetünk meg: államelnök-választás idén ősszel, önkormányzati és parlamenti választás jövőre. Építeni, erősíteni kell a szövetséget: közösségi és szervezeti értelemben is. Egyrészt erősebbre fűzni a köteléket a magyar közösséggel, másrészt hatékonyabban működni. Mozgó vonatot javítunk mindig. Most sem lesz másként. De tudom, ahogy korábban is, most is sikerülni fog. Nagy tapasztalatunk van benne, és nagy erőt ad a szövetség szervezettsége!” – fogalmazott Kelemen Hunor.

Az RMDSZ elnöke ‘szókimondó’ kampányt ígért. Kifejtette: beszélni kell arról, hogy vannak 2019-ben is olyanok, akiket zavar a magyar felirat, a magyar iskola, a magyar zászló, a székely zászló, az erdélyi magyar közösség szimbólumai. Arra kell törekednünk, hogy ez változzon, hogy többet építsünk együtt, ehhez pedig mindenekelőtt kölcsönös tiszteltre, respektre van szükség – vélekedett Kelemen Hunor.

„100 év Románia és 30 év demokrácia után még mindig védekezünk és vitatkozunk ahelyett, hogy építkeznénk. Az építkezéshez több tiszteletre, több bizalomra van szükség, új lendületre a román-magyar párbeszédben. Csak így van jövőnk, csak így tudunk építkezni. Hát ezért a RESPEKT: ezt mindenki érti – magyar is, román is” – mondta az RMDSZ Facebook-oldala szerint Kelemen.

Meglátása szerint az országnak kevesebb viszályra és több munkára van szüksége.

„Olyan országra van szükségünk nekünk, magyaroknak és románoknak egyaránt, amely tiszteli, és nem megalázza polgárait. Amely befektet a jövőjébe ahelyett, hogy terméketlen vitákra fecsérelné erejét és idejét. Ehhez először is egy olyan elnököt kell választani, akinek az elnöksége végén a polgárok azt mondják: kevesebb a politikai viszály, tiszteljük a szomszédot, és mindeközben nagy dolgokat hajtottunk végre!” – fejtette ki az RMDSZ elnökjelöltje, aki arra számít, hogy románoktól is fog szavazatokat gyűjteni.

Az SZKT visszaválasztotta Porcsalmi Bálintot az ügyvezető elnöki tisztségbe.

„Bebizonyítottuk, hogy nehéz időkben szervezetünk össze tud zárni. A következő időszakban azonban nyitnunk is kell sorainkat. Nyitnunk kell új emberek felé: olyanok irányába, akik eddig semmit sem, vagy keveset tudnak a politikáról vagy az RMDSZ-ről. Akik nem úgy látnak minket, mint mi magunkat, és hozzánk tudják tenni azt, amit mi belülről nem tudunk. Be kell vonnunk az új nemzedéket, azokat is, akik nem ifjúsági szervezetek padsoraiban szocializálódtak, akik kívülről érkeznek. A következő időszak a nyitásról fog szólni!” – hangoztatta az RMDSZ Facebook-oldala szerint az ügyvezető elnök.

Porcsalmi egy „Romania respect again!” (Románia, tisztelet ismét) feliratú sapkát adott Kelemen Hunornak, annak mintájára, amit Klaus Johannis kapott a Fehér Házban Donald Trumptól, amelyen azt írta: „Romania great again”

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások