Felhívás!

Még megérinteni sem szabad ezt a mérgező gombát

Még megérinteni sem szabad ezt a mérgező gombát Tudomány

Először bukkantak egy Ázsiában honos, erős mérgű gombára a Nagy-korallzátony közeli esőerdőben Ausztráliában – közölték a gombát azonosító tudósok csütörtökön. Queensland államban, Cairns közelében találtak rá.

„Ha valaki meglátja, nem szabad megérintenie, megenni pedig tilos. Az általunk ismert nagyjából száz mérgezőgomba-faj közül ez az egyetlen, amelynek toxinjai a bőrön át is hatnak” – mondta Matt Barrett mikológus, a James Cook Egyetem ausztrál trópusi herbáriumának szakértője.

„Aki megeszi, az fájdalmas tünetek egész sorára: néhány órán vagy napon belül gyomorfájásra, hányásra, hasmenésre, lázra, bénulásra számíthat, keze és lába hámlani kezdhet, sőt az agy zsugorodásától is tartani lehet” – tette hozzá.

A gombát egy helyi természetfotós felvételén azonosította a tudós. Azt tartják a legvalószínűbbnek, hogy a gomba természetes úton termett Cairnsben. Indonéziában és Pápua Új-Guineában, Kínában, Thaiföldön is feltűnt már. Arra gyanakszanak, hogy a spórákat évezredekkel ezelőtt szórta szét a szél. A gomba mérge a bőrön keresztül is felszívódik.

„Ausztrália trópusi vidékén nem járnak csapatostul a gombagyűjtők, tehát eddig egyszerűen senki nem vette észre” – mondta el a BBC-nek.

Hozzátette, hogy ez a mérgező, Podostroma cornu-damae rendszertani elnevezésű gomba egyike volt annak a húsznál is több, korábban nem látott gombafajnak, amelyet az elmúlt hat hónapban azonosítottak Ausztráliában.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.