Felhívás!

Jupiter – Szaturnusz és Hold együttállás

Jupiter – Szaturnusz és Hold együttállás Tudomány

Naprendszerünk két óriás bolygója látványosan közelít egymáshoz. Rögtön hozzáteszem, hogy a közeledés csak látszólagos, hiszen mindkét bolygó követi saját pályáját.

Az történik ugyanis, hogy a Szaturnusz, a Jupiter és a Föld nagyjából egy egyenes mentén helyezkedik el, ezért a két bolygót mi, földi szemlélők kettős csillagként észleljük. Amennyiben tiszta égbolt lesz a koraesti órákban, a délnyugati égbolton rögtön naplemente után szabad szemmel is megfigyelhetjük a két égitestet. A fényesebb a Jupiter, mivel hozzánk közelebb van, látszólagos mozgása gyorsabb, mint a Szaturnuszé, minden nap valamivel közelebb kerül hozzá.  

Különösen érdemes lesz december 17-én 17 óra után az eget figyelni, hiszen a szürkületi órákban a bolygópáros közelében megjelenik az újhold vékony sarlója is. Ez nagyszerű alkalom fotózásra, de ugyancsak jó lehetőség kisebb távcsövek kipróbálására.

Ám ezzel még nincs vége a látványnak. A két bolygó december 21-én lesz a legközelebb (6 ívpercre) egymáshoz. Ez azt jelenti, hogy egy kis teljesítményű csillagászati távcsőben egyszerre lesz látható a két égitest. Sőt, mivel mindkét égitestnek holdjaik vannak, ezeket is megfigyelhetjük, természetesen a távcső minőségének függvényében. A Szaturnusz, mivel messzebb van, holdjai apróbbak, nem biztos, hogy látszanak, a gyűrűi viszont igen. És ugyancsak látható lesz a Jupiter négy holdja, amiket Galilei 1610-ben fedezett fel, és ezért Galilei-holdaknak nevezünk. Ha lehetőségünk van egy jobb nagyítású távcsövön csodálni az együttállást, akkor a két bolygóóriás körül keringő holdak közül jóval többet láthatunk, hiszen mai ismereteink szerint a Jupiternek 79, a Szaturnusznak 82 kísérője van.

December 21 után a távolság fokozatosan nő a két bolygó között, de még egy ideig csodálatos látványt nyújthat.

Mindenképp érdemes lesz a napokban az eget figyelni, mert ritka szép jelenségben lehet részünk. Amennyiben felhős lesz az ég, akkor sem kell elkeseredni, mert a jelenség megismétlődik. Jegyezzük jól meg a következő dátumot: 2040. október 31.

Koszta Zoltán

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. december 15., 20:28
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Még több infó, kezdőknek😉
  Pl egy 70/700 as teleszkópot(Skylux/Lidlben vásárolt)
  , hogy állítsak be, hogy a legjobban megfigyelhessük a jelenséget?
  Válaszukat előre is köszönöm!