Felhívás!

Jobban hizlalnak a cukros üdítők, mint a cukros ételek

Jobban hizlalnak a cukros üdítők, mint a cukros ételek Tudomány

Brit és kínai kutatók egereken tesztelték, hogy vajon van-e különbség aközött, hogy folyékony vagy szilárd formában visszük be a cukrot a szervezetünkbe – kiderült, hogy a cukros üdítők sokkal jobban hizlalhatnak, mint az édes ételek.

A kutatók 8 héten keresztül figyelték meg az egereket, miközben az állatok egyik csoportját cukros vízzel, a másikat cukros eledellel etették. Mindkét csoportnál a napi kalóriabevitel 73%-át adta maga a cukor.

A Molecular Metabolism tudományos folyóiratban megjelent tanulmányban a kutatók arról számolnak be, hogy követték az egerek súlyát, testzsírszázalékát, kalóriabevitelét és energiafelhasználását, valamint a glükóz- és inzulinválaszt, ami jó előjel arra, hogy az állatoknál kialakul-e a kezdődő cukorbetegség – írja a Medical News Online.

Kiderült, hogy azok az egerek, amelyek folyadékban kapták a cukrot, több kalóriát fogyasztottak, jobban híztak, és a testzsírjuk is megnövekedett. Ezzel szemben a cukros eledelt fogyasztó egerek anyagcseréje és testsúlya is normálisabb maradt.

Ezeken kívül a cukros folyadékot fogyasztó egereknek a cukorbetegségre is megnövekedett a hajlamuk, bár ezt inkább a megnövekedett testzsírmennyiségnek, nem a cukros italoknak tulajdonítják a kutatók.

Rengeteg embereken végzett kutatás mutatott már ki összefüggést a túlsúly és a cukros üdítők között, de eddig a kutatók nem gondolták, hogy szerepet játszhat a jelenségben az, hogy a plusz kalóriákat valaki milyen halmazállapotban viszi be. Ez valószínűleg annak tudható be, hogy az így bevitt kalóriák nem csökkentik az étellel bevitt kalória mennyiségét, egyszerűen csak hozzáadódnak az egész nap elfogyasztott kalóriákhoz.

Persze a kutatás egyelőre csak egereken zajlott, de fontos összefüggésre mutathat rá az emberi elhízással kapcsolatban is.

(24.hu)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.