Felhívás!

Kitakart címlappal jelentek meg az ausztrál lapok

Kitakart címlappal jelentek meg az ausztrál lapok Külföld

Ritka együttműködésben fogtak össze Ausztrália legnagyobb napilapjai, hogy a cenzúra ellen tiltakozzanak. Sürgetik, hogy mentesítsék az újságírókat az érzékeny információkhoz való hozzáférést korlátozó törvények alól.

Szinte teljesen kitakarták a szöveget címoldalukon a hétfőn megjelent ausztrál újságok. A lapok egy piros pecsétet is elhelyeztek „Titok” felirattal – olvasható a BBC hírei közt. A hétfőn indult kampányt több televíziós csatorna, rádió- és online felületek is támogatja. A tiltakozás a sajtószabadságot korlátozó jogszabályok ellen irányul.

Michael Miller, a News Corp Australia elnöke Twitter-bejegyzésben posztolt egy képet a reggeli lapokról, és arra buzdította követőit, hogy kérjék számon a kormány intézkedéseit.

Scott Morrison miniszterelnök szerint a sajtószabadság fontos része az ausztrál demokráciának, de hozzátette, hogy a jogállamiságot szükséges fenntartani. „Ebbe én, akármelyik újságíró vagy bárki más is beletartozik” – fogalmazott a miniszterelnök. A sajtószabadságról folytatott vizsgálat eredményei jövő évben kerülnek majd a parlament elé. A kormány a tavalyi évben rendelkezést nyújtott be a visszaélések bejelentőinek védelmére.

A médiaszervezetek célja, hogy felülvizsgálják az utóbbi két évtizedben bevezetett szigorú biztonsági törvényeket, melyekkel az oknyomozó újságírást sújtották, ugyanis az olvasóknak joga van tudni az igazságot.

A média a továbbiakban arra sürgeti az illetéseket, hogy mentesítsék az újságírókat az érzékeny információkhoz való hozzáférést korlátozó törvények alól.

(hirado.hu)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.