Felhívás!

Hónapokig aludt a Csipkerózsika-szindrómás tini

Hónapokig aludt a Csipkerózsika-szindrómás tini Tudomány

Egy 17 éves kolumbiai lány, Sharik Tovar egy ritka rendellenesség miatt extrém hosszú időn át alszik kisebb-nagyobb megszakításokkal – írja a Live Science. Epizódjai során gyakran emlékezetkiesést tapasztal, egy 48 napos periódus után pedig anyja arcát sem ismerte fel.

A fiatal páciensnél Kleine-Levin szindrómát, más néven Csipkerózsika-szindrómát állapítottak meg.

A rendellenességben szenvedők alvásukból csak rövidebb időre, például enni ébrednek fel. A becslések alapján a szindróma egymillióból egy-öt embert érinthet, a szakirodalom valamivel több mint 500 esetet ismer. A Kleine-Levin szindróma 70 százalékban serdülő fiúknál fordul elő, de nőknél és más életkorúaknál is kialakulhat.

Tovar rendellenessége kétéves korában jelentkezett, leghosszabb epizódja két hónapos volt. Mikor a lány alszik, anyja folyékony táplálékkal eteti.

A Kleine-Levin szindrómában szenvedők az álmosság mellett zavartságot, érzelemmentességet, extrém éhséget, gátlástalan szexuális vágyakat vagy akár hallucinációkat is tapasztalhatnak. A rednellenesség oka nem ismert, de sokan a hipotalamusz zavarát sejtik a háttérben. Lehetséges, hogy az agyterületet egy kórokozó vagy a szervezet saját immunrendszere támadja meg, és ez idézi elő a veszélyes gyulladást. A pácienseket rendszerint stimulánsokkal és hangulatzavarok elleni készítményekkel kezelik.

(24.hu)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.