Felhívás!

Holland kutatók rájöttek, miért veszélyeztettebbek a férfiak a koronavírus-fertőzésre

Holland kutatók rájöttek, miért veszélyeztettebbek a férfiak a koronavírus-fertőzésre Tudomány

A férfiak vérében nagyobb mennyiségben fordul elő az a kulcsenzim, amely révén az új koronavírus megfertőzi a sejteket – derült ki egy európai tanulmányból, amelynek eredményei magyarázatot adhatnak arra, hogy miért a férfiaknál jelentkezik különösen súlyos tünetekkel a koronavírus-fertőzés.

Az angiotenzin-konvertáló enzim 2 (ACE2) mindenekelőtt a tüdőben van jelen, de a szívben, a vesékben, valamint különösen nagy mennyiségben a herékben is megtalálható. A SARS-CoV-2 koronavírus a megfertőzendő sejtek felszínén kifejeződő ACE2-receptorhoz kötődve jut a sejtbe.

A hollandiai Groningenben működő University Medical Center Groningen professzora, Adriaan Voors és kollégái 11 európai országból több mint 3500 szívbeteg páciens vérének ACE2-koncentrációját vizsgálta.

A tanulmányt még a világjárvány előtt kezdték meg, ezért az alanyok között nem volt olyan, aki fertőzött lett volna. Mikor azonban közelmúltbeli vizsgálatokból kiderült, hogy az ACE2 kulcsszerepet játszik a SARS-CoV-2 sejtekbe jutásában, Voors és kollégái új lehetőséget láttak meg a tanulmányukban.

„Amikor rájöttünk, hogy az egyik legerősebb biomarker, az ACE2 szintje sokkal magasabb a férfiakban, mint a nőkben, rájöttem, hogy ez magyarázatot adhat arra, hogy a férfiak miért halnak bele nagyobb valószínűséggel a fertőzésbe, mint a nők” – mondta Iziah Sama, a tanulmány társszerzője.

A szakemberek szerint az ACE2 jelenléte a herékben részben magyarázatot adhat arra, hogy a férfiak szervezetében miért magasabb az enzim koncentrációja, és a férfiak miért sebezhetőbbek az új koronavírussal szemben.

A European Heart Journal című folyóiratban publikált tanulmány készítői azt is megállapították, hogy a széles körben alkalmazott ACE-gátlók és angiotenzin-receptorblokkolók hatására nem emelkedik az ACE2-koncentráció, vagyis a készítmények szedése nem növeli a Covid–19 kockázatát. Ilyen típusú gyógyszereket pangásos szívelégtelenség, diabétesz és vesebetegség esetén szoktak felírni.

Voors szerint eredményeik nem igazolják az ACE-gátlók szedésének abbahagyását az új koronavírus-fertőzött páciensek esetében.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.