Felhívás!

A 37 foknál magasabb testhőmérsékletű alkalmazottak nem mehetnek majd be a munkahelyükre

A 37 foknál magasabb testhőmérsékletű alkalmazottak nem mehetnek majd be a munkahelyükre Románia

Ludovic Orban miniszterelnök hétfő este azt nyilatkozta a Digi 24 televíziócsatornának, hogy minden romániai közintézmény és vállalat köteles lesz egészségügyi szűrést végezni alkalmazottain, és azok az alkalmazottak, akiknél 37 foknál nagyobb testhőmérsékletet mérnek, nem tartózkodhatnak munkahelyükön.

“Munkahelyi szűrésre vonatkozó szabályok lesznek, testhőmérséklet-méréssel, a közintézményeket lázmérőkkel látják el. Ugyanakkor szabályozás lesz azzal kapcsolatban, hogy mi történjen a 37 foknál magasabb testhőmérsékletű személyekkel. A legvalószínűbb az, hogy őket nem fogják beengedni a munkahelyükre, és ha más tüneteik is vannak és indokoltnak bizonyul, tesztelni is fogják őket” – mondta Orban.

A maszkviselésre vonatkozó szabályok áthágásáért fokozatosan szankciókat fognak bevezetni

Fokozatosan fogják bevezetni a szankciókat a maszkviselés szabályának áthágása esetén, mondta hétfőn este a Digi 24 műsorában Ludovic Orban.

“Biztos, hogy lesz egy szankció egy idő után, de úgy gondolom, ennek fokozatosan kell történnie. Nem kell nekiállnunk büntetni az embereket. A lényeg az, hogy az emberek megtanulják, hogy maszkot kell viselni. Maszkot kell tartaniuk maguknál. A munkáltatók pedig maszkot kell hogy biztosítsanak a személyzet számára” – mondta a miniszterelnök.

Orban úgy vélekedett, Romániában nem lesz maszkhiány, ugyanis már 23, hatósági engedéllyel rendelkező gyártó van országszerte, amely maszkokat állíthat elő.

Arra a kérdésre, hogy szükségesnek tartja-e a szájmaszkok árának kontroll alatt tartását, Orban nemleges választ adott.

A kormányfő ugyanakkor azt is megerősítette, hogy a munkaügyi minisztériummal együttműködésben olyan jogszabályon dolgoznak, amely lehetővé teszi majd, hogy a minimálbérből élő állampolgárok ingyen jussanak szájmaszkokhoz.

Azok a tanulók, akiknek június másodika és 12-e között be kell menniük az iskolába, hogy részt vegyenek a képességvizsgát és érettségit megelőző előkészítő órákon, szintén maszkokat fognak kapni a tanügyminisztérium révén – mondta még Orban.

Templomon belüli misék “semmi szín alatt!”

“Semmi szín alatt” nem tarthatnak miséket és istentiszteleteket a templomokban a korlátozások lazítása után sem, mondta Ludovic Orban.

A miniszterelnököt arról kérdezte beszélgetőpartnere, hogy felmerült-e az istentiszteletek, misék templomokban való megtartásának engedélyezése. “Semmi szín alatt!” – válaszolta Orban.

A légi forgalom újraindításáról európai szinten kell dönteni

A légi forgalom elindítása nem a román hatóságoktól függ, erről európai szinten fogják meghozni a döntést, jelentette ki a kormányfő.

Rámutatott, jelenleg zajlanak a viták erről a témáról az Európai Unió szintjén, és Románia is részt vesz ezeken.

“Figyelembe fogjuk venni a megbeszéléseken hozott, európai szintű döntéseket” – szögezte le a miniszterelnök.

Hozzátette, számunkra azért is nagyon fontos, hogy egy ilyen döntést közösen hozzanak meg és alkalmazzanak az uniós országok, mivel a romániai repülőtereken a légi forgalom túlnyomó többsége európai országokba irányul.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások