Felhívás!

Félmilliárd éves állatfajt fedeztek fel Kínában

Félmilliárd éves állatfajt fedeztek fel Kínában Tudomány

Az eddig ismert legrégebbi, mintegy 550 millió éves kétoldali szimmetriájú állatfajt fedeztek fel Kínában.

A Jangce folyó Három-szurdok területén talált lelet a Yilingia spiciformis nevet kapta. Szorosan összekapcsolódik az általa hagyott nyommal, amely közvetlenül elpusztulása előtt keletkezett. Ezáltal a kutatók fontos evolúciós információkat tudtak szerezni a kétoldali szimmetriájú állatokról, amely egy bizonyos sík mentén két azonos félre bonthatók.

A Kínai Tudományos Akadémia Nankingi Paleontológiai és Geológiai Intézete és az amerikai Virginia Tech kutatói eredményeiket a Nature című tudományos lapban mutatták be csütörtökön.

A korai állati evolúció hatalmas eseménye a szegmentált testű bilatéria fajok megjelenése. Bár a szakértők eddig is úgy vélték molekuláris kutatások alapján, hogy a mozgásra képes és szegmentált bilatéria fajok már az ediacaran földtörténeti időszakban (653–539 millió éve) léteztek, eddig nem létezett erre utaló fosszilis bizonyíték.

A kétoldali szimmetriájú állatok közös jellemzője, hogy páros testrészeik vannak, a geológiai múltban és manapság is az egyik legsokfélébb és a legnagyobb csoportot képviselő állatok közé tartoznak. Általában a kambriumi robbanásra, mintegy 541–510 millió évvel ezelőtt jelentek meg, és terjedtek el a Földön, bár régóta sejtették a tudósok, hogy evolúciós elődeik az ediacaran korszakból származnak.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.