Felhívás!

Elnevezték a NASA következő marsjáróját

Elnevezték a NASA következő marsjáróját Tudomány

Mostantól hivatalosan Állhatatosságnak nevezik az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) Marsra tartó következő robotját – jelentette be csütörtökön a NASA.

A nevet Alexander Mather hetedikes virginiai diák adta, aki az elnevezésre tavaly kiírt országos pályázatot megnyerte.

Az űreszközt, amelyet idén júliusban indítanak útra és jövő februárban érkezik a vörös bolygóhoz, eddig csupán Mars 2020-nak hívták. A névadási versenyre 28 ezren küldtek be javaslatot.

Thomas Zurbuchen, a NASA tudományos missziókkal foglalkozó igazgatóságának illetékese egy közleményében azt írta, hogy a névadással Mathernak sikerült a legjobban eltalálnia a marsi küldetés szellemiségét.

Hozzátette, mint minden korábbi küldetésnél, ez a marsjáró is számos kihívással néz majd szembe, és várakozásaik szerint elképesztő felfedezéseket tesz majd. Már most számos akadályt leküzdött azzal, hogy eljutottak az indítás végrehajtása előtti folyamathoz.

Az Állhatatosság feladata a korábbi marsi mikroorganizmusok feltárása lesz. Az előző hasonló járműveknek, a Sojournernek, a Spiritnek, au Opportunitynek és a Curiositynek is iskoláskorú gyerekek adtak nevet. A floridai Cape Canaveralból történő felbocsátásra meghívják a névadó diákot is.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.