Felhívás!

Elkészült az önmagát kirakó Rubik-kocka

Elkészült az önmagát kirakó Rubik-kocka Tudomány

Rubik Ernő mesteri találmányát ezúttal egy japán ezermester gondolta tovább. Az sem okoz neki gondot, ha jó alaposan felcserélik az oldalait, a kis szerkezet ebből is kivágja magát. Ráadásul segítség nélkül.

Hogy mennyire népszerű és érdekes játék a Rubik-kocka, azt jól mutatja, hogy az 1970-ben született kis találmánynak azóta is különböző változatai készülnek. Most egy olyan darab született, amely emberi beavatkozás nélkül, magától találja ki, melyik oldal hova tartozik.

Egy kis izgő-mozgó kockafajtáról van szó, melynek elemeit 3D-nyomtatással állították elő. Kitalálója egy japán férfi, ő töltötte fel a kockáról készült leírást és videót a DMM-Make oldalán létrehozott profiljára.

A feltaláló szervomotor és a nyílt forráskódú elektronikai fejlesztőplatform, az Arduino segítségével alkotta meg játékát. Belsejében rengeteg mikrovezérlőt találni, ezek felelősek a mozgásért, illetve, hogy a kocka forgatni tudja oldalait, valamint az adott színt.

Az eszköznek kevesebb, mint egy perc kell, hogy megtalálja a megoldást. Ráadásul az sem okoz neki gondot, ha az ember előtte alaposan összekutyulja a színeket.

Azt nem tudni, hogy a kockát tervezik-e esetleg kereskedelmi forgalomba hozni, de ha így lesz, bizonyára akad majd rá vevő.

(HVG)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.