Felhívás!

Általános amnesztiát sürget Dragnea

Általános amnesztiát sürget Dragnea Románia

Általános amnesztiát sürget Romániában Liviu Dragnea házelnök, akit immár két korrupciós ügyben is elmarasztalt a bíróság – állítása szerint igazságtalanul.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke a kormányoldalhoz közel álló România TV vendégeként egy vasárnap esti műsorban azt állította: nem magának, hanem elsősorban a bíráknak és ügyészeknek akar közkegyelmet.

“Gondolja, hogy az a több ezer bíró és ügyész, akinek bűnvádi dossziét csináltak, kizárólag a bizonyítékok és saját lelkiismeretük alapján ítélkezik, minden kétségen felül? Én nem hiszem” – magyarázta Dragnea, miért tartja szükségesnek az általános amnesztiát. Megjegyzésével egy augusztus végén közzétett kimutatásra utalt, amely szerint 2014 óta a korrupcióellenes ügyészség (DNA) a magisztrátusi kar több mint hatvan százaléka (2200 bíró és 1200 ügyész) ellen vizsgálódott már különböző ügyekben.

Dragnea szerint az amnesztiatörvény választ adhat több megválaszolatlan, “fájó” kérdésre. “Mi történik azokkal az ügyekkel, amelyeket hamis bizonyítékokra alapoztak? Mi történik a (titkosszolgálatok és igazságszolgáltatási szervek között kötött) titkos, törvénytelen és alkotmányellenes megállapodásokon alapuló ügyekkel, perekkel és ítéletekkel?” – sorolta a kérdéseket a pártelnök.

Dragnea azt állította, hogy ami a saját ügyeit illeti, nem sok reményt fűz a második bírósági elmarasztalása ellen beterjesztett fellebbezéshez. Kijelentette: fogytán van a román igazságszolgáltatásba vetett bizalma, nem hisz abban, hogy ügyében részrehajlás nélkül ítélne a bíróság.

A politikus szerint a PSD politikai ellenfeleinek – Klaus Johannis államfőnek és az ellenzéknek – sikerült elhitetniük, hogy a PSD igazságügyi reformja mögött az ő önös érdekei állnak, ezért Romániában szerinte csak úgy lehet véget vetni az ügyészi visszaéléseknek, megelőzni további ártatlan emberek bebörtönzését, ha a kormánytöbbség olyan amnesztiatörvényt hoz, amelyből “őt kihagyják”.

A pártelnök csak általánosságokban beszélt az amnesztiáról, nem részletezte, hogy álláspontja szerint milyen bűncselekmények elkövetőinek priuszát kellene eltörölni.

Liviu Dragneát egy korrupciós ügyben jogerősen, egy másikban első fokon marasztalta el a román legfelsőbb bíróság. 2016-ban két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték jogerősen választási csalásra való felbujtás és befolyással való üzérkedés miatt. Idén júniusban három év és hat hónap letöltendő börtönbüntetést szabtak ki rá hivatali visszaélésre való felbujtásért, és elrendelték korábbi felfüggesztett ítélete letöltését. Ez utóbbi ítélet nem jogerős, a fellebbviteli tárgyalás október 8-án kezdődik.
 
(MTI)
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.