Felhívás!

Egyre több embert mérgeznek meg az illóolajok

Egyre több embert mérgeznek meg az illóolajok Tudomány

A kutatók szerint fontos lenne tudatosítani az emberekben, hogy az esszenciális illóolajokat nem szabad elfogyasztani, az ugyanis komoly mérgezést okozhat – főként a gyerekeknél.

Hogy az esszenciális illóolajoknak nagyon finom az illatuk, afelől semmi kétség, elfogyasztani azonban már sokkal kevésbé ajánlott őket. A legfrissebb tanulmányok szerint az illóolaj-mérgezések egyre gyakoribbak és egyre súlyosabbak Európában és az Egyesült Államokban, de hasonló a tendencia Ausztráliában is.

A Medical Journal of Australia című tudományos szaklapban megjelent tanulmány a New South Wales Poisons Information Centre (NSWPIC) mérgezésekre vonatkozó adatait összegezte. Kiderült, 2014 júliusa és 2018 júniusa között összesen 4412, az illóolajkohoz kapcsolódó mérgezést regisztráltak, amely esetek kétharmadában a mérgezés a 15 éven aluli gyerekeket érintette – írja beszámolójában az IFLScience.

Az esszenciális illóolaj olyan, alacsony hőmérsékleten elpárolgó kémiai vegyület, amelyet desztillációval nyernek ki a növényekből. A lényege – ahogy a neve is utal rá, – hogy a növény esszenciáját tartalmazza, emiatt pedig nagyon kellemes illata van. Ezeket általában parfümökben, szappanokban és füstölőkben találhatjuk meg, de az aromaterápiás kezelés során is ezt használhatják, ami segít ellazítani és megnyugtatni az idegrendszert. Ugyanakkor vannak olyan gyártók – írja az IFLScience – amelyek azt mondják, ezek az olajok szájon át is alkalmazhatók.

A kutatások szerint azonban az ilyen alkalmazása komoly mérgezéshez vezethet, már egészen kis – 5 milliliter – mennyiség elfogyasztása esetén is. A gyerekeknél mindez életveszélyes is lehet.

A hatását tekintve okozhat hányingert, megzavarhatja a központi idegrendszer működését, bezavarhat a hormonműködésbe. Ez utóbbi például a teafaolaj és a levendulaolaj ilyen jellegű használatakor is előfordulhat, ezek ugyanis olyan vegyületeket tartalmaznak, amelyek az ösztrogént “utánozzák”, és legátolják a tesztoszteronokat. Az IFLScience beszámolója szerint néhány esetben – amikor a bőrre kenve használták ezeket az olajokat – mindez a fiatal fiúk mellének növekedését idézte elő. Az olaj használatának elhagyása után a probléma megoldódott.

A jelentés szerint a fent említett esetek 80 százalékában csupán véletlenül nyelték le az olajokat az emberek – miután összekeverték annak üvegét egy másik szerrel –, ám 105 esetben szándékosan alkalmazták így az illóolajat.

(HVG)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2019. december 13., 19:58
    ÉRTÉKELÉS: 14

    Az az ember nem normális, aki 5 ml tiszta illóolajat bevesz, s még inkább baj van vele, ha a gyerekének is odaadja. A cikk írója is úgy ír ezek szerint, hogy fogalma sincs az illóolajokról és használatukról. A másik, hogy azt is elfelejti megemlíteni, hogy milyen minőségű illóolajra alapozták a kutatás eredményeit és hogy ki volt a kutatás megrendelője, merthogy ez nem mindegy. A tájékozatlan ember a drogériákban kapható kémiailag előállított mű illatokat ( amelyek pl soha se láttak levendulát) is egy lapon említi a tanúsítvánnyal rendelkező, 100%-os tiszta , terápiás minőségű illóolajokkal. Azt sem tudja a cikk írója, hogy a tisza terápiás illóolajok közül is tiltolistas belső használatra a levendula és a teafa is.