Felhívás!

Ciolacu: meg kell duplázni a gyermekpénzt; Orban: a PSD-nek három éve volt, hogy megtegye

Ciolacu: meg kell duplázni a gyermekpénzt; Orban: a PSD-nek három éve volt, hogy megtegye Kovászna megye

A Szociáldemokrata Párt (PSD) módosító indítványt nyújt be a költségvetés-tervezethez, amelyben a gyermekpénz összegének megduplázását javasolja, ha pedig a kormány felelősségvállalással fogadja el a jogszabályt, akkor a PSD törvénytervezetet nyújt be ebben a témában – jelentette ki csütörtökön Marcel Ciolacu, a PSD ügyvivő elnöke.

Hozzátette, hogy az állami költségvetés kidolgozása a kormány feladata, és a PSD úgy véli, hogy a gyermekpénz összege “túl kevés a mai körülmények között”.

A kijelentésre reagálva Ludovic Orban miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy a PSD-nek lett volna ideje, hogy hároméves kormányzása alatt megemelje a gyermekpénz összegét, ha tényleg akarja.

Emlékeztetett, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) “szinte megduplázta” a gyermekpénzt és javaslatot tett arra, hogy ennek értékét évente kiigazítsák. Meglátása szerint, miután a PSD “porrá zúzta a költségvetést”, most olyan “populista intézkedéseket” kezdeményez, amiknek “nincs költségvetési háttere”.

Ciolacu: a PSD az alkotmánybírósághoz fordul; Orban: a PSD a vörös bárók érdekeinek fogja maradt

A Szociáldemokrata Párt óvást emel az alkotmánybíróságon a kormány által felelősségvállalással elfogadott két jogszabály, az Országos Igazságszolgáltatási Intézetbe (INM) felvételizőktől megkövetelt szakmai tapasztalat kettőről négy évre növelésére vonatkozó intézkedés alkalmazásának halasztásáról szóló, illetve a diákszállítást szabályozó törvény ügyében – jelentette ki csütörtökön Marcel Ciolacu. A PSD ügyvivő elnöke szerint a kormány nem vállalhatott volna felelősséget e két jogszabályért, hisz ezekre vonatkozó törvénytervezetek előrehaladott vita tárgyát képezik a parlamentben, és ez alkotmányos jellegű konfliktust eredményez.

Ciolacu leszögezte: a PSD nem tervezi bizalmatlansági indítvány benyújtását a kormány által csütörtökön felelősségvállalással elfogadott törvények esetében.

A kijelentésre reagálva Ludovic Orban miniszterelnök azt mondta, hogy ebből is látszik, hogy “a PSD a vörös bárók érdekeinek fogja maradt”, akik hasznot húznak a helyi szállítás rendellenességeiből. Orban “érdeklődéssel várja”, hogy milyen indokkal próbálják majd fenntartani, hogy olyan szállítócégek dolgoznak a piacon, amelyek “már rég nem felelnek meg a közlekedésbiztonsági előírásoknak”, amelyek “az út szélén hagyják a gyerekeket”, és miként indokolják meg azt, hogy a megyei tanácsok nem törlesztik a bérletek árát a gyerekeknek. Véleménye szerint a PSD csak annyit ér el, hogy “elodázza a helyzet megoldását”.

Ami az igazságügyre vonatkozó jogszabály esetleges megtámadását illeti, Orban úgy fogalmazott, hogy a PSD jól tenné, ha “legalább öt esztendeig nem nyilvánítana véleményt az igazságügyet érintő témákban”, hisz intézkedéseikkel “felrobbantották az igazságszolgáltatási rendszert” és “perverz módon” bíró- és ügyészhiányt hoztak létre azzal a céllal, hogy “leállítsák” azokat a pereket, amelyekben PSD-s vezetők voltak a vádlottak padján. A miniszterelnök szerint a PSD nincs abban a helyzetben, hogy “leckéket adjon” az igazságszolgáltatás területén.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.