Felhívás!

Egy 18 éves holland diákot is magával visz az űrbe Jeff Bezos

Egy 18 éves holland diákot is magával visz az űrbe Jeff Bezos Tudomány

Egy 18 éves holland fiatalt, Oliver Daement viszi magával a július 20-án esedékes űrutazására Jeff Bezos, írja a New York Times. Ezzel Daemen lehet a legfiatalabb személy, aki valaha az űrbe jutott.

Az már korábban kiderült, hogy a Blue Origin New Shepard űrhajójának másik két utasa Jeff Bezos öccse, Mark és a 82 éves Wally Funk lesz. Utóbbi a világ legidősebb űrhajósává válik majd, ha sikeres lesz az utazás. Funk a NASA űrprogramjának első női tagjai közé tartozott, azonban végül sosem jutott az űrbe.

Az űrhajó negyedik üléséért, melyet végül a 18 éves holland foglalhat majd el jövő kedden, licitálni lehetett. Az aukciót egy meg nem nevezett személy nyerte még június elején, ő 28 millió dollárt ajánlott az ülésért.

A Blue Origin csütörtök esti közleményéből azonban kiderült, hogy a továbbra is anonim nyertesnek „nem volt megfelelő az időpont”, így végül nem lesz egyike a világ első, magánvállalat által űrbe juttatott űrturistáinak.

Így aztán a 18 éves Daemen utazik majd helyette. A holland tinédzser egy magántőke-befektetési társaság vezérigazgatójának a fia. Ő is licitált az aukción, ám végül elmaradt a győztes ajánlattól, így eredetileg csak a második utazásra kapott helyet.

Daemen tavaly fejezte be a középiskolát Hollandiában, és éppen kihagy egy évet a gimnázium és az egyetem között. Egyetemi tanulmányait ősszel kezdi majd meg az Utrechti Egyetemen.

„Ez egy valóra vált álom!” – nyilatkozta Daemen a családja által kiadott sajtóközleményben. „Egyáltalán nem számítottam erre, amíg a múlt héten meg nem érkezett az a meglepő telefonhívás a Blue Origintől. Ez annyira hihetetlenül király! A repülés az űrbe mindössze 10 percig tart, de már most tudom, hogy ez lesz életem legkülönlegesebb 10 perce”.

(Telex)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.