Felhívás!

Bohócot is vinnének az első Mars-misszióval

Bohócot is vinnének az első Mars-misszióval Tudomány

Kutatók a NASA munkatársaival együttműködve arra a következtetésre jutottak, hogy az űrhajósok közötti csapatszellemet erősítheti a bohócok jelenléte egy-egy hosszabb űrutazáson – írja a The Guardian.

Több kutatás is azt bizonyította, hogy egy nevettető jelenléte az űrhajó fedélzetén átlendítheti a csapatot a stresszesebb helyzeteken. A jó kedélyű emberek képesek újra csapattá kovácsolni a környezetükben lévőket, és személyiségükből adódóan képesek átlendülni a kisebb hiányosságokon – mondta el Jeffrey Johnson, a floridai egyetem antropológusa.

Hozzátette: hogyha hosszú időn keresztül kell embereknek együtt élniük egy zárt térben – mint egy marsi küldetés során –, akkor valószínű, hogy a tagok elfojtják a feszültséget. Ezért fontos, hogy legyen egy olyan személy a csapatban, aki segít mindenkinek túllendülni a nehéz időszakokon, ezzel hozzájárulva a munka és a küldetés eredményességéhez és a morális keretek fenntartásához.

Johnson négy évet töltött az Antarktiszt kutatók viselkedésének tanulmányozásával, és rájött arra, hogy mennyire fontos egy vezető, komikus, „haver”, mesemondó, béketeremtő és tanácsadó jelenléte a csapatban. Ezek a szerepek bár informálisak, a csoporton belül mégis megjelennek. Megfelelő kombinációjuk esetén pedig a csapat nagyon jól működik – magyarázta.

A NASA a tervek szerint 2023-ban valósít meg egy Hold körüli küldetést, és 2033-ig előkészít egy Mars-utazást is. A jelenlegi adatok szerint a vörös bolygóra nyolc hónap alatt juthatna el egy földi legénység optimális körülmények között.

(Hirado.hu)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.