Felhívás!

Beszéd közben terjed a legjobban a koronavírus

Beszéd közben terjed a legjobban a koronavírus Tudomány

A Journal of Internal Medicine tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a koronavírus terjedése szempontjából a legfontosabb útvonal a beszéd – olvasható az EurekAlerten megjelent sajtóközleményben.

A cél az volt, hogy megállapítsák, hogyan jut el egyik embertől a másikig a legnagyobb mennyiségű vírus hétköznapi helyzetekben.

A terjedés szempontjából a leginkább veszélyesek a közepes nagyságú nyál- és más váladékcseppek voltak, amelyekben már nagyobb mennyiségű vírust találtak, és amelyek azonban még vannak olyan kicsik, hogy viszonylag messze eljussanak. Ebből a szempontból a beszéd közben terjed a leghatékonyabban a vírus.

A szakértők azt is megmagyarázták, miért hatékony védekezés a maszkviselés. Beszéd közben nyálcseppek hagyják el a szánkat, amelyek a száraz levegőn dehidratálódnak, párologni kezdenek, és könnyebbek lesznek, ezáltal ugyanazzal a vírusmennyiséggel távolabbra kerülnek.

Éppen ezért, ha egy fertőzött maszkot visel, a még nagyobb méretű nyálcseppeket tudja kiszűrni az anyag, és hatékonyan foghatja meg a vírusterhelés nagy részét. A nem fertőzötteket kevésbé védi a maszk, hiszen hozzájuk már több részben elpárolgott aeroszol jut el – igazolódott tehát, hogy fontos a maszkviselés mindenki számára, hiszen a tünetmentes fertőzést nem lehet kizárni senkinél.

(24.hu)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2021. június 16., 21:02
    ÉRTÉKELÉS: 2

    Teljesen hasznosak ezek a szakemberek, en mondom. De tenyleg. Es olyan nagyszeru es fontos es foleg igaz 😁 dolgokra jonnek ra, hogy az csodalatos. Nem is tudom, mi lenne a mai , szakkepzett szakemberek szaktudasa nelkul velunk ….. s akkor most visszaterve a lenyegre, most mire is gondoltak? Hogy ne is beszelgessunk egymas kozott, ugy-e? Tenyleg hasznos egy tanulmany volt, sokat dolgoztak-e vajon rajta?