Felhívás!

Anyja méhével szült gyereket egy nő Kínában

Anyja méhével szült gyereket egy nő Kínában Tudomány

Először született gyermeke transzplantált méhű anyának Kínában – jelentette be szerdán az a Senhszi tartománybeli kórház, ahol a transzplantáció és a szülés is lezajlott. A Hszian városban működő Hszicsing Kórház orvosainak tájékoztatása szerint a kisbaba két kilogrammos súllyal, 48 centiméter hosszúsággal jött világra.

A kisbaba 26 éves édesanyja, Jang Hua méh nélkül született, de petefészke működött és petesejteket is termelt. 2015-ben Jang Huán méhtranszplantációt végeztek el a Hszicsing Kórházban. A fiatal nőbe akkor 43 éves édesanyja méhét ültették be. Az operáció az első méhátültetés volt Kínában. A most született kínai kisbaba a 14. a világon, akinek édesanyja méhátültetésen esett át a terhesség előtt.

Csen Pi-liang, a Hszicsing Kórház szülészeti és nőgyógyászati osztályának igazgatója hangsúlyozta, hogy a méhátültetés még világszerte nagyon komoly kihívás elé állítja az orvosokat. A méh (uterus) a kismedencében elhelyezkedő szerv, testének fala főleg tömött, hálózatos szerkezetű simaizomból áll, amelyet nagyon sok vékony ér sző át. Csen szerint egy sereg probléma merül fel az átültetésnél, köztük a vágás és a vérerek struktúrája, és erős kilökődési reakcióval is kell számolni.

A világ első méhtranszplantációját 2000-ben végezték el egy 26 éves nőn Szaúd-Arábiában. A beültetett méh azonban három hónap múlva elhalt és el kellett távolítani. 2011-ben Törökországban végeztek egy sikeres méhátültetést, két évvel később pedig Svédországban kilenc nőn végeztek átültetést, akik mind a rokonaiktól kaptak beültethető méhet.

Kínában mintegy egymillió nőnek terméketlen a méhe. Mivel számos országban tilos a béranyaság és korlátozottak az asszisztált reprodukciós eljárások, a méhtranszplantáció hatékony megoldást jelenthet azoknak az anyáknak, akiknek méhe terméketlen, de saját gyermeket szeretnének világra hozni.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. február 6., 3:06
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Micsoda hűlyeség,most az fog következni,hogy az apja izéjével fog gyermeket csinálni a kínai ? Így is túlszaporulat van náluk,egyes helyeken nagy szegénység is,nem is olyan rég Amerika adott segitséget(olvastam valahól…) hogy jusson egy marék rizs naponta a kínaiaknak,persze nem mindenki volt szegény ott sem. Minek a szaporulat? Afrika,India,Kína stb.fölöslegesen túl van szaporodva,itt a nagy baj !

 • User
  Dátum: 2019. február 6., 14:30
  ÉRTÉKELÉS: 12

  Az teny,hogy minden orszagban elnek gazdagok is,meg szegenyek is.De,hogy Kinaba ,Amerika osztogasson rizst, ez mar nagyon regen lehetett,mert napjainkban, Kina ennel sokkal jobban all.Te osszeteveszted Eszak-Koreaval. Vigyazz,nehogy hamarosan Romania jusson oda,hogy Kina kelljen rizst osztogasson,az itt elo szegenyeknek. Ha igy halad ez az orszag tovabb,akkor hamarosan meg fogod erni ezt is!