Felhívás!

A mellrák nem egyetlen betegség, hanem tizenegy altípusa van

A mellrák nem egyetlen betegség, hanem tizenegy altípusa van Tudomány

A mellráknak tizenegy genetikailag különböző altípusa van és ezek mindegyikének más a lefolyása, valamint a kezelés utáni kiújulásának az esélye – derült ki a Nature című tudományos folyóiratban publikált új tanulmányból.

“A mellrák kezelése jelentősen fejlődött az elmúlt években, ám sajnálatos módon a nők egy részénél az emlőrák visszatér, és tovább terjed, gyógyíthatatlanná válva” – mondta Carlos Caldas, a brit rákkutató közhasznú szervezet, a Cancer Research UK cambridge-i intézetének professzora.

Hozzátette: “néhány nőnél ez évekkel később következhet be, ám eddig lehetetlen volt előre pontosan megmondani, hogy kinél áll fenn a kiújulás kockázata, és ki az, aki megnyugodhat”.

A brit szakemberek a kaliforniai Stanford Egyetemen dolgozó kollégáikkal együttműködve tanulmányozták a genetikai eltéréseket csaknem kétezer nő melldaganatában. Az alanyokat húsz éven át nyomon követték, hogy megnézzék, kiújult-e náluk a rák, vagy sem – olvasható a forbes.com. honlapon.

Az adatok alapján kidolgoztak egy módot, amelynek segítségével a jövőben sokkal pontosabban meg lehet majd mondani, hogy mely pácienseknél magas a kockázata a rák későbbi kiújulásának. Az eredmények emellett a rákkezelés új, sokkal személyre szabottabb módjait segítenek felfedezni.

Emlődaganatokból vett minták DNS-elemzésével a kutatócsoport már korábban megállapította, hogy a mellráknak valójában 11 különböző altípusa van.

“Még nagyon messze vagyunk attól, hogy minden nő számára hozzáférhetővé tegyük ezt a részletes molekuláris vizsgálatot, és további kutatásokat kell végeznünk, hogy megértsük, miként tudjuk hozzáigazítani a kezelést a páciens daganatához” – mondta Karen Vousden, a Cancer Research UK vezető kutatója.

A szakemberek jelenleg egy olyan megfizethető vizsgálat kifejlesztésén dolgoznak, amelyet kórházakban lehetne használni.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. március 15., 18:02
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Tudom hogy nem ide tartozik de muszaly leirnom.Ennyi szoros szivu boszorkanyt mint a Kezdivasarhelyi belgyogyaszaton meg nem lattam,10 percel a latogatasi ido elott mar bevan zarva az ajto.A csengot hiaba nyomod a kutya nem nez ki,fogalmam nincs ha beviszel egy beteget hogy lehet betorni oda.En csak ugyanazt kivanom nekik ,legyen egy hozzatartozo mas korhazban ne Kezdin ,es ugyanezt kapjak vissza.

 • User
  Dátum: 2019. március 16., 10:39
  ÉRTÉKELÉS: -1

  nem ide tartozik de muszáJ leírnom …NEM muszály tanulni sosem késő,már megírtam ,ott a google ,ha nem vagyunk biztosak benne…olyat is olvastam,hogy a biciklit biciGlinek írta,baj-t baly-nak,