Felhívás!

A maszk nem gyengíti a tüdő működését még testmozgás közben sem

A maszk nem gyengíti a tüdő működését még testmozgás közben sem Tudomány

Az orrot és szájat fedő maszk akadályozza az új típusú koronavírus terjedését, azonban nincs alapjuk azoknak az aggodalmaknak, hogy megnehezítené a légzést.

A védőmaszk viselése csökkenti a kilégzéssel, beszéddel, nevetéssel, tüsszentéssel, köhögéssel levegőbe juttatott cseppecskék és apró aeroszolok mennyiségét, így akadályozza a vírus terjedését. Felmerültek azonban olyan aggodalmak, hogy a belélegzett oxigén és a kilélegzett szén-dioxid áramlásának eltérítésével a maszk nehezíti a légzést, ezzel károsítja a szív- és tüdőműködést, különösen testmozgás közben.

Amerikai és kanadai kutatók az Annals of the American Thoracic Society című folyóiratban közölt tanulmányukban elemezték az összes olyan tudományos munkát, amely különböző védőmaszkok élettani hatásait vizsgálta testmozgás közben. Az egészséges embereknél a hatás minimális volt, függetlenül a maszk típusától vagy a mozgás intenzitásától.

“Lehetséges, hogy mozgás közben nagyobbnak tűnik az erőkifejtés, de a maszkviselés annyira kevéssé befolyásolja a légzést, a vérben található oxigént, szén-dioxidot és más élettani jellemzőket, hogy az gyakran ki sem mutatható” – mondta el Susan Hopkins, a Kaliforniai Egyetem San Diegó-i orvosi karának professzora, a kutatás vezetője.

Hozzátette, hogy a bizonyítékok alapján sem a nem, sem az életkor nem játszik szerepet a maszkban sportolással kiváltott élettani reakciók mértékében. A szerzők szerint az egyetlen kivétel a súlyos szív- és tüdőbetegség, amikor a plusz akadály vagy a vérben lévő gázok kis változása nehézséget okozhat a testmozgás alatt.

“Figyelembe kell azonban venni, hogy ezek az emberek az új típusú koronavírus elkapásakor is nagyobb kockázatnak vannak kitéve” – tette hozzá.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. november 18., 21:09
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Anyukam ha a maszkal jol lelegzel akkor a a virus is jarkal akar a levego ki es be, ha pedig a maszkban nehez a legzes akkor kizarhato a virus is !

 • User
  Dátum: 2020. november 19., 9:07
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Ehez csak annyit, hogy a katonaságnál mikor fél órákat hajkurásztak gáz maszkában, volt aki utána vért köpött . Meg azt magyarázza meg nekem valaki,hogy egy olyan parányi micsodát amit ultra mikroszkópon lehet csak ki mutatni,hogyan állit meg egy textil maszk.

  • User
   Dátum: 2020. november 19., 14:05
   ÉRTÉKELÉS: -2

   A magyarázat kérése helyett olvassa már el azt a sok leírást ami ebben a témában született a szakemberektől és ahonnan már hónapok óta kiderül, hogy az icipici akármi nem magában repdes a levegőben, hanem rátelepedik a nagyobb részecskékre, például a nyálra.

 • User
  Dátum: 2020. november 25., 12:47
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Azt kivánom, hogy legyen áramszünet és a 10-ik emeletre gyalog kell felmenjen 10-10kg csomagal az a sok kutató….és majd beszélünk .azután