Felhívás!

Alkotmányos Florin Iordache kinevezése a Törvényhozási Tanács élére

Alkotmányos Florin Iordache kinevezése a Törvényhozási Tanács élére Románia

Elutasította szerdán az alkotmánybíróság a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) óvását Florin Iordache szociáldemokrata képviselőnek a Törvényhozási Tanács élére történő kinevezésével kapcsolatban – értesült az Agerpres hírügynökség.

A liberálisok október 22-én támadták meg az alkotmánybíróságon a parlament azon határozatát, amellyel a Törvényhozási Tanács elnökévé nevezték ki a PSD-s képviselőt. A liberálisok többek között arra hivatkoztak beadványukban, hogy a parlament határozata sérti a törvényesség elvét.

A PNL indoklásában rámutatott, hogy az 1993/73-as törvény alapján a Törvényhozási Tanács elnökét a képviselők és szenátorok többségének szavazatával választják meg, ami legkevesebb 234 szavazatot jelent, márpedig Florin Iordachét 185 támogató szavazattal nevezték ki a Tanács elnökévé.

A PNL szerint ugyanakkor a képviselő elnökké választása a tekintetben is alkotmánysértő, hogy Florin Iordache nem teljesíti az 1993/73-as számú törvény által előírt, jó szakmai és erkölcsi hírnévre vonatkozó kitételt, mivel 2017-ben a Grindeanu-kormány igazságügyi minisztereként ő dolgozta ki a 13-as számú sürgősségi kormányrendeletet, valamint az amnesztiára és közkegyelemre vonatkozó tervezetet.

Kifogásolták továbbá, hogy Iordache pályázati iratcsomójából hiányzott az a dokumentum, amely szerint lemondott szociáldemokrata párti (PSD) tagságáról.

Október 23-án az USR is alkotmányossági kifogást nyújtott be a Florin Iordache kinevezéséről szóló határozat ellen.

Az alkotmánybíróság érvelése

Az alkotmánybíróságnak nem tartozik hatáskörébe olyan szubjektív kérdésben dönteni, mint a jó szakmai hírnév követelményének való megfelelés – érvelt az alkotmánybíróság szerdán, miután elutasította a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) óvását azzal kapcsolatban, hogy a parlament Florin Iordache szociáldemokrata képviselőt nevezte ki a Törvényhozási Tanács élére.

“A román parlament 2020/29-es határozata ellen felhozott alkotmányossági kifogással kapcsolatban az alkotmánybíróság ítélkezési gyakorlatának megfelelően megállapítja, hogy nem tartozik hatáskörébe a jó szakmai hírnévre vonatkozó szubjektív feltétel teljesülésének ellenőrzése, ez a funkcióba kinevező hatóság kizárólagos hatásköre” – olvasható az indoklásban.

Roman: a választások után a PNL megreformálja az alkotmánybíróságot

Bírálta szerdán Florin Roman nemzeti liberális párti (PNL) képviselő az alkotmánybíróság (CCR) döntését, amellyel az elutasította alakulatának óvását Florin Iordache szociáldemokrata képviselőnek a Törvényhozási Tanács élére történő kinevezésével kapcsolatban.

“Az alkotmánybíróság ismét csatlakozott a PSD politikai játszmájához. A CCR jóváhagyását adta ahhoz, hogy a 13-as sürgősségi kormányrendelet szerzője, Florin Iordache a Törvényhozási Tanács élén maradjon” – írja Facebook-bejegyzésében Roman.

A képviselő szerint alakulata “szilárd érvekkel” támasztotta alá beadványában, hogy miért alkotmányellenes a Florin Iordache kinevezéséről szóló parlamenti határozat.

Roman ugyanakkor hozzátette, a december 6-i parlamenti választásokat követően a PNL megreformálja majd az alkotmánybíróságot, hogy többé ne hozhasson ehhez hasonló “politikai döntéseket”.

A politikus emlékeztetett, hogy pártbeli kollégája, Ovidiu Ioan Sitterli képviselő már benyújtott egy törvénytervezetet, amely többek között előírja, hogy az alkotmánybírák kizárólag a bírák soraiból kerülhetnek ki, illetve hogy egy jelölés elutasítható, amennyiben nem kíséri a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) véleményezése, vagy ha az negatív.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.