Felhívás!

A Földközi-tenger térsége gyorsabban melegszik a vártnál

A Földközi-tenger térsége gyorsabban melegszik a vártnál Tudomány

A globálisan mért hőmérséklet-emelkedésnél jóval magasabb a mért szám a Földközi-tenger térségében, ahol az 1,1 Celsius fokos átlaghoz képest 15 Celsius fokos hőmérséklet emelkedés figyelhető meg. 

A Mediterranean Experts on Climate and Environmental Change (MedECC) nevű szervezet által készített tanulmány szerint az Európa, Ázsia és Afrika egyes részeit magába foglaló térség az, ahol többnyire az enyhe, esős telek és forró, száraz nyarak jellemzőek, és az iparosodás óta magasabb felmelegedési számokat mutat, mint az átlag.

Nasser Kamel, a Mediterrán Unió főtitkára is fontosnak tartotta kiemelni tanulmányuk bemutatásakor: „Világviszonylatban ez a klímaváltozás által leginkább érintett régiók egyike”.

A kilátások nem túl pozitívak: az előrejelzések szerint 2040-re 2,2 fok lesz a régió átlaghőmérséklet-emelkedése, és ez a szám a század közepére bizonyos régióban 3,8 Celsius fok is lehet. Törökországban és a Balkánon gyakoribbá válnak majd a heves esőzések, azonban az éves csapadék mennyisége akár 30 százalékkal is csökkenhet. Problémát fog még okozni az aszályok intenzitása és rendszeressége. Az aszály fenyegetést jelent a térség élelmiszer- és vízkészleteire nézve, ezért a régióban a vízhiánnyal küzdők száma 180 millióról 250 millióra is nőhet a következő évtizedekben.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2019. október 16., 11:47
    ÉRTÉKELÉS: 2

    Kimaradt egy tizedesvessző. 15 fokos átlaghőmérséklet emelkedéssel már rég kihalt volna a környék és tele lennénk görög meg olasz migránsokkal.