Felhívás!

A 22. hétre született magzatoknak is van esélyük a túlélésre

A 22. hétre született magzatoknak is van esélyük a túlélésre Tudomány

Már egy 22 hétre született magzatnak is van esélye a túlélésre – írja a Mirror a prenatális orvoslás brit szövetségére hivatkozva, akik azt írják, hogy az utóbbi évtizedben megduplázódott az extrém koraszülöttek túlélési esélye. 

Míg tíz évvel ezelőtt 10-ből 2 olyan csecsemő maradt életben, akik a 23. hét előtt születtek meg, mára ez a szám 10-ből 4-re emelkedett. Extrém koraszülöttnek nevezik azokat a csecsemőket, akik a terhesség 22-26 hete között jönnek világra. Azért nehéz egyébként egzakt statisztikát mondani az extrém koraszülöttekről, mert minden hét számít. A 22. héten született csecsemők közül 10-ből csak kettő marad életben, míg a 26. héten születetteknél 10-ből nyolcra emelkedik az arány. Az új irányelvek kiemelik a palliatív, vagyis a speciális lelki és fizikai kontaktusra épülő terápiák sikerességét, vagyis hogy a koraszülöttet az édesanyja gondozhassa, kezébe vehesse. Ugyanakkor ez egy olyan speciális, személyre szabott döntés kell, hogy legyen, amit nehéz szabályrendszerbe szorítani, ezért célszerű lenne a kezelőorvosra bízni a döntés lehetőségét. 

A korábbi irányelvek Angliában például azt mondták, hogy azoknál a csecsemőknél, akik a 22. héten halva születtek, meg sem próbálják az újraélesztést. Az új irányelvek szerint azonban ezen is változtatni kell, illetve az orvosoknak és szülőknek nagyobb mozgásteret enged, hogy személyre szabott kezelési protokollt bevetve döntsenek arról, hogy az újszülött érdekeit milyen kezelés szolgálja a leghatékonyabban attól függően, hogy milyenek a koraszülött túlélési esélyei, ugyanis a 22. hétben még nem feltétlenül fejlett annyira a tüdő és a keringés, hogy az oxigén eljusson a vérbe. 

Az orvosok ugyanakkor azt is hangsúlyozták, hogy nincs összefüggés aközött, hogy minden tőlük telhetőt megtegyenek, ha egy csecsemő a vártnál jóval korábban jön világra, és aközött, hogy segítsenek olyan helyzetbe került néhány nőknek, akiknél a terhesség akár az életüket is veszélyeztetheti. 

(Index)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.